Едни от най-често срещаните основания за прекратяване на трудовото правоотношение

...
Едни от най-често срещаните основания за прекратяване на трудовото правоотношение
Коментари Харесай

Ако ви съкратят, уверете се, че работодателят е извършил подбор и именно вие сте най-подходящият за отстраняване

Едни от най-често срещаните учредения за преустановяване на трудовото правно отношение са на съображение редуциране в щата, закриване на част от предприятието или понижаване размера на работа. При прекратяването на трудовото правно отношение на тези учредения служащият или служителят има право да получи по-висок размер на обезщетение за безработица, според от осигурителния му стаж. Понякога прекратяването на контракта на някое от тези учредения е придружено от осъществяването на процедура по асортимент сред работещите. Какво показва тази процедура и какви са съществени права и отговорности както на работещите, по този начин и на работодателите, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

При закриване на част от предприятието, при редуциране в щата или понижаване на размера на работата, работодателят има право на асортимент и може да уволни служащи и чиновници, длъжностите на които не се редуцират, с цел да останат на работа тези, които имат по-висока подготовка и работят по-добре. Това значи, че в случай че в дадена компания има назначени четирима души на служба " търговски представител " и следва да бъде уволнен един от тях, работодателят е задължени да извършите процедура по асортимент сред четиримата, за да оставите на работа тези, които работят по-добре и имат по-висока подготовка.

Правото на асортимент е обвързване на работодателя да извърши обективна оценка на чиновниците, заемащи една и съща или сходни длъжности, за да се дефинира заслужено и на съображение на съответно избрани критерии кои чиновници следва да бъдат оставени на работа и кои да бъдат уволнени.

При осъществяване на процедурата по асортимент, работодателят следва да оцени чиновниците въз основа на два типа критерии: справедливи и субективни. Обективните критерии най-честно са свързани с дипломната и професионална подготовка на лицето, до момента в който при субективните се преглежда равнището и метода на осъществяване на работата му.

Същественото във всички тези случаи е подборът да е осъществен от работодателя по критериите, открити закона, да е всред всички служащи и чиновници, които наложително следва да са обхванати от него, както и при настоящи данни за квалификацията и качеството на работа на всеки от тях все още на съответното уволняване. Следва сред осъществяването на подбора и на уволнението да не са настъпили съответни промени, които биха трансформирали резултата от подбора.

Работодателят може да извърши асортимент съгласно критериите в закона, както при към този момент осъществено редуциране на щата, по този начин и с оглед идно, само че още неутвърдено и/или невлязло в действие ново щатно разписание. Той може да употребява и резултатите от към този момент осъществен асортимент във връзка предишно редуциране на щата, при осъществяване на ново такова. Законът не открива поредност или условие първо да бъде променено щатното разписание и по-късно да се извърши подбора.

В практиката се приема, че даже и да има по-продължителен интервал сред осъществяването на подбора и уволнението на служителя (дори и повече от година), в случай че не са настъпили някакви съответни промени в квалификацията и равнището на справяне с работа на служащите или чиновниците, обхванати от подбора, които биха трансформирали резултата от същия, то може да се вземат поради резултатите от предишни осъществени подбори при уволняване.

Справка:

член 329 от Кодекса на труда
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР