Едни невидими 350 милиона лева стоят зад медийните и институционални

...
Едни невидими 350 милиона лева стоят зад медийните и институционални
Коментари Харесай

Атаките срещу Иван Иванов и КЕВР - заради 350 милиона лв., които вместо в джоба на олигарси, останаха в държавата

Едни невидими 350 милиона лв. стоят зад медийните и институционални офанзиви против шефа на КЕВР Иван Иванов и институцията, която управлява през последните повече 6 години. Реално става дума за спестени на страната стотици милиони, които щяха да потънат комфортно в джобовете на родни олигарси, разяснява Faktor.bg, като се базира на специалисти от енергийния отрасъл.

Още в първите дни на новата 2022 година министър председателят Кирил Петков се оплака обществено, че надали не Иван Иванов и КЕВР са в скрит план против държавно управление. Червени клакьори и мастити играчи в енергийния бизнес побързаха да адвокатстват на премиера, подхранвайки подозренията за скрит план. Имаше и трезви гласове, от десния политически хоризонт, които подчертаваха, че младият ученик на Харвърд е тежко измамен и не познава действителната обстановка.

Каква е играта

Става дума за „ мъртво неспокойствие “ в редиците на ВЕИ бранша, който от 1 януари се оказа с орязани награди, които лапа от години.

За да насърчи производството на електрическа енергия от възобновими източници преди повече от 20 години страната наложи преферeнциална цена при изкупуването й. Тя зависи от коя година въпросното ВЕИ създава електрическа енергия, от какъв вид е, както и от количествата, които създава.

Кратката история на бранша демонстрира, че първите ВЕИ са получавали над 700 лева за създаден мегават час електрическа енергия. През 2011 и 2012 година е регистриран същински взрив на създаване на ВЕИ – най-вече слънчеви станции. Заявените от тях мощности доближават до 12 хиляди мегавата. Това свръх произвеждане към този момент не подхожда на преференциалните и насърчителни цени, по които страната е изкупувала електрическата енергия от бранша. Така през 2012 година се постановат промени в закона и преференциалните цени стартират да се ползват единствено за дребните централи, произвеждащи до 30 киловат часа електрическа енергия. Целта е да бъдат насърчавани дребните производители. Но на старите играчи в бранша, с които има авансово подписани контракти, продължава да се заплаща по старите преференциални цени. Паралелно с това стартира и либерализация на пазара, като се създава механизъм за компенсирането на ВЕИ бранша с награда.

Да разгледаме образец, при който избраната преференциална цена е 480 лева за мегават час създадена електрическа сила, реализирана според контракт, с цел да си получат производителите парите.

Как работи механизмът за награди във ВЕИ бранша

Регулаторът КЕВР дефинира по методика планирана пазарна цена за идната година и тя е годна от 1 юли 2021 до 30 юни 2022. В съответния случай е 119 лева за мегават час. При това състояние на всеки производител от ВЕИ бранша му се заплаща разликата сред прогнозната и преференциалната цена, т.е. 361 лева в съответния случай. При естествен пазар, каквито бяха изискванията през лятото на предходната година, производителите на ток от възобновими източници си продават всеки мегават час на 119 лева и получават награда, която е разликата сред двата типа цени. През предишния септември обаче обстановката се трансформира фрапантно вследствие и на външни фактори. Цените на електрическата енергия потеглят нагоре и минаха стойности от 300 – 400 лева за мегават час. При тази обстановка се оказва, че производителите си получават обезпечената от страната награда – 361 лева, а от взрива на цените продават тройно по-скъпо електрическата енергия, т.е. облагите им внезапно скачат двойно. Подобни изключителни обстановки обаче са планувани в закона. КЕВР има право според член 31 б, алинея 2 от Закона за енергетиката да промени получаваните награди. Изменението в закона е направено през 2019 година, като задачата е да не се ощети страната. Комисията има право да промени наградата, само че не по-често от един път на 6 месеца, да вземем за пример при смяна цената на тока и други основни промени на пазара. По тази причина КЕВР подхваща ново ценово решение, тъй като вредата за страната ще бъде голяма, а регулаторът може да бъде упрекнат в незаконно безучастие. Така се стига до нова прогноза за идващите 6 месеца – от 1 януари до 30 юни 2022 година Прогнозната цена за този предстоящ интервал става 150 евро или 293 лв. за мегават час. Тогава, съгласно съответния образец, на един фотоволтаичен парк наградата му автоматизирано пада на 187 лева получавани до декември. Простите сметки демонстрират, че при променената методика с съвсем 200 лева се понижава наградата. В резултат на това във Фонда за сигурност на енергийната система за една година ще бъдат спестени 350 млн. лева за страната, които инак ще бъдат кеширани сред едри акули в сектора.

Засегнатите играчи

са подхванали разнообразни опити за влияние върху регулатора, в това число и да се одобри, че КЕВР не може да прави тези промени, тъй като през декември Народното събрание е наложил мораториум върху цените на тока. Но тарикатите услужливо пропущат обстоятелството, че притежателите на ВЕИ оперират на свободния пазар, а решението на Народното събрание за мораториум е за контролирания пазар и не важи за тях.

В последна сметка даже и при новата награда огромните притежатели на ВЕИ не са ощетени, тъй като продават електрическата енергия си по новите високи цени, като получават и съответната награда. Просто става дума за свръх алчност и то на гърба на страната, като се пробват да показват това като скрит план на регулатора.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР