Една успешна кампанията за издирване на исторически свидетелства за личността

...
Една успешна кампанията за издирване на исторически свидетелства за личността
Коментари Харесай

Кой е фотографът Антип Обущаров и какво крие времето в старите плаки



Една сполучлива акцията за търсене на исторически свидетелства за личността на Антип Обущаров и какво крият архивите в музея „ Чирпанлиевата къща “- за това в „ Хоризонт до обед “ описаха Рада Стойнова от Музей „ Чирпанлиева къща “ в гр. Шипка и  фотографът Александър Иванов, съставител на ретроспективна  фотоизложба  и първокласен фотоалбум с двуезична монография на Антип Обущаров.
Става дума за над 500 стъклени плаки, на незнайния Антип Коев Обущаров - фотограф от Шипка. Плаките са от интервала 1908-1931 година и са владеене на Музей „ Чирпанлиева къща “, гр. Шипка.

„ Състоянието им не е положително, тъй като са стояли близо 75 години под стълбището в родната къща на Антип, по-късно още 25 - в Музея. След селекция, визуализиране и  разчистване,  сканирахме 145 плаки. Ангажирах се да бъда съставител на ретроспективна  фотоизложба  и първокласен фотоалбум с двуезична монография на Антип Обущаров във връзка 160 годишнината от основаването на Народно читалище „ Светлина - 1861 “ гр. Шипка.

Това са фамилни фотоси на шипченски семейства, шипченски розоварни, погашение на бойци на фронта, самият град, с неговите забележителни места и по какъв начин хората са се обличали тогава, с какво са се занимавали “, описа пред БНР Рада Сойнова.

„ Ние не трябва да реставрираме плаките , тъй като времето след 100 години е оставило своя отпечатък, по този начин както то си реши. Трябва да ги покажем по този начин, както са и в момента- те имат своят красота и със стареенето си “, сподели пред БНР фотографът Александър Иванов.

Необходими са 5000 лева за фотоизложбата с над 90 фотоси , инсталирани в първокласни рамки. Целта е да се покаже на света животът в селото преди 100 години, да се извади от  забвение  личността и гения на Антип  Обущаров -в негова памет.

Предвижда се откриването на изложбата в Музея на фотографията Казанлък, като тя  се  посвещава на 133 години от рождението му - 14 август 2021 година

  Животът на Антип се оказа необикновен сюжет за филм - дърводелец, откривател, артистичен и музикален гений, деен държавник с леви убеждения, само че на първо място фотограф - специализирал  девет  месеца  във Виена през 1915-та. Участник е в двете войни - Междусъюзническата и Първата световна  като полкови фотограф към 23-ти ПШП. 

Още по тематиката в звуковия файл.

Сметка за дарения за фотоизложбата:

Банка ДСК, гр. Казанлък

Титуляр:

НЧ „ Светлина - 1861 “ гр. Шипка

IBAN: BG73STSA93000004324006

BIC: STSABGS

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР