Една трета от себестойността на очилата са разходите за транспорт,

...
Една трета от себестойността на очилата са разходите за транспорт,
Коментари Харесай

Очила като цветя

Една трета от себестойността на очилата са разноските за превоз, една трета за дизайн и една трета за материали и труд, пресмята Павел Цветков

© Цветелина Белутова Kwiat ( " Квят " ) на полски значи " цвете ". Така се назовава единствената марка за слънчеви очила и диоптрични рамки, измислени и проектирани в България. Зад марката стоят Павел Цветков и фамилията му, а името идва от полския превод на семейството Цветкови и връзката на фамилията с Полша. Днес Kwiat се продават в България и в над 20 други страни и носят 95% от фирмените доходи, които за 2018г. надвишават 2.5 млн. лева

1000 $ от дини за Полша

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Павел Цветков е приключил външна търговия в Познан, Полша. Изборът на страната не е инцидентен, защото майка му е полякиня. Съчетава следването със студентски ваканции в България, по време на които товари тирове и търгува с дини за Полша. Спечелените 1000 $ са и първата инвестиция в бизнеса с очила.

" За 1991-1992 година това бе значима сума. Баща ме е преподавател, майка ми – лекарка, постоянно са разчитали единствено на заплатата. За всички нас да започнеш независим бизнес беше ново и цялостно с неизвестности начинание. Не знаехме нищо за бизнеса с очила, само че бях чувал, че от него се печели добре. Отидохме в една полска фабрика и казахме: " Дайте ни очила за 1000 $ ", спомня си Павел Цветков. Започват с продажби на едро. Павел Цветков кръстосва България с жигулата на татко си в търсене на клиенти оптики.

Разделя времето си сред България и Полша, където среща брачната половинка си полякиня. Двойното поданство и съществуването на полски паспорт му разрешава да пътува зад граница, без да се реди на опашки за приемане на виза. Следват визити на изложби в чужбина, където открива директни снабдители на очила.

През 2001 година се връща дружно със фамилията си за непрекъснато в България. Това е годината, в която компанията записва комерсиалната марка Kwiat и обмисля да стартира продажбата на очила със личен бранд.

Фотограф: Цветелина Белутова 45 vs 1000 модела

Подготовката за личната серия продължава две години, постоянно работата стартира в 7 сутринта и продължава до 2 часа през нощта. Павел Цветков е приключил столичния Техникум по полиграфия и снимка, също така обича и може да рисува. Сам прави дизайна на първите фирмени очила Kwiat.

Дебютната сбирка е показана през април 2003 година и съдържа 45 модела слънчеви и диоптрични очила. За съпоставяне - в този момент Kwiat предлага към 1000 модела на година, измежду които има и детски.

Премиерата на фирмения бранд поражда смесени усеща. Отзивите са от " супер, ужасно " до " единствено толкоз ли модела имате ", защото е обикновено една сбирка да съдържа 200-250 модела, споделя Павел Цветков.

В началото бизнесът се ръководи от вкъщи. През 2000 година фамилията наема първия си офис, след това и склад. Назначават един чиновник, втори, трети. През 2004 теглят 300 хиляди лева револвиращ заем, който употребяват при потребност.

Първият експорт на очила Kwiat е през 2006 година Унгарец, пристигнал в България да продава свои марки, само че откакто видял предложенията на Цветкови, изкупил толкоз бройки, колкото били планувани за продажба в идната половин година. Сега компанията продава в над 20 страни, 40% от приходите идват от експорта на Kwiat и делът им пораства.

В годините на рецесията след 2008 банкрутират международни производители на очила. По това време 80% от оборота на компания " Квят " се образува от продажба на задгранични марки. Цветкови вземат решение да не търсят нови снабдители, а да се концентрират върху личната марка Kwiat.

В над 300 оптики

Днес първичното съмнение е забравено. Kwiat се продават в над 300 оптики в страната. Компанията не възнамерява да отваря личен магазин, тъй като е уверена, че " това е различен бизнес ".

Семейството влага в моделите наученото за спецификата на българския пазар. " Наясно сме с търсените цветове, форми, материали. Имаме лична статистика какво се продава най-вече. Българските мъже са с по-големи глави, италианските марки да вземем за пример не оферират очила с огромни размери. Жълти или червени очила, които един 70-годишен италианец носи без проблем, мъчно се продават в България ", дава образци Павел Цветков.

Фирмата предлага сбирки слънчеви очила два пъти в годината, а диоптрични (сред които и за деца) – на всеки три месеца. В екипа има дизайнер, поръчки се разпореждат и на външно дизайнерско студио, както и на италиански, полски и гръцки създатели, които създават модели особено за Kwiat. В годините обратно компанията е предложила и сбирка, взаимно с бразилец, само че тя била " много шантава " и не постигнала необикновен триумф. Българската дизайнерка Виргиния Здравкова също е работила за Kwiat, като е предложила серия с ръчно облепени камъчета.

Между 80 и 200 лева

Kwiat се сглобяват във заводи в Хонконг, където се сглобяват и очилата с марки от най-голям клас марки. Материалите са италиански, а пантите – немски. За доставката им се чака месец-два, сглобяването на очилата трае към два месеца. " Преди стартиране на серията Kwiat всеки модел се разяснява с нас, получаваме фотоси и образци, вършим корекции при потребност. Някои от моделите ни са доста сполучливи, други – не. Стараем се да няма сляпо прекопирване на непознати модели. Стремим се всичко да носи нашия автограф. На щанда имаме и по-екстравагантни неща, които са като червейчето на въдицата и притеглят хората, само че в последна сметка се купуват класическите модели. Гаранцията за всеки чифт е две години ", разяснява Павел Цветков. И показва страдание, че България няма обичаи при производството на очила. " В Италия има райони, където във всяка втора къща са сглобявали очила. В Азия има градове с по 1000 заводи за очила ".

Една трета от себестойността на очилата са разноските за превоз, една трета - за дизайн, и една трета - за материали и труд. Цените на Kwiat са сред 80 и 200 лева, в чужбина се продават по-скъпо. " Нашите очила от 200 лв. дават отговор на качеството на очилата от 500 лева на задграничните марки - употребявани са същите материали, съединени са на същото място. Слънчевите очила Kwiat са допустимо най-хубавите за цената си. Те са от най-високия клас, със 100% UV отбрана, с поляризация. Продаваме и в Италия - " меката на очилата ", значи сме положителни ", заключава Цветков.

На 9 квадратни метра

Фирмата печели непознати клиенти през участия в задгранични изложби – в Милано, Париж, Ню Йорк, Москва. Подготовката за тях е дълга, нужни са и солидни средства. " Конкуренцията е безмилостно жестока. Има италиански и френски марки със 70-годишна история. Няма по какъв начин ние да се мерим по обичаи с тях. Това обаче ни подтиква да бъдем все по-добри. Отстъпваме им единствено по известността на марката, само че не и по качество и цена. Имаме клиенти от целия свят, които сме разкрили на изложби зад граница. Не е зле за щанд от 9 квадратни метра, за който разноските са що се касае за един апартамент в София. Забелязват ни измежду компании с по 500-600 квадратни метра изложбена повърхност. В Милано вземат участие 1800 компании, ние сме единствената българска компания ", споделя Павел Цветков.

В Източна Европа компанията продава единствено посредством дистрибутори, във всички западни страни търгува непосредствено. Според фирмената статистика най-големи са продажбите на Kwiat в Полша, Гърция, Македония, Румъния, Унгария, Чехия. Най-екзотичните дестинации са в Австралия, Мадагаскар, Френска Полинезия, Чили.

От 2013 година оборотите на сдружението всяка година означават сред 12% и 20% растеж. " Това са доходи единствено от продажба на Kwiat сбирки, нямаме други артикули в портфолиото ", прецизира Павел Цветков. През 2018 общите доходи доближават 2.57 млн. лева (19% растеж по отношение на 2017), а облагата - 211 хиляди лева (5% ръст).

Заетите в " Квят " са 22-ма – дизайнер, маркетинг, оптици, търговци, счетоводител, администрация, някои от които работят тук от 15 години. Екипът приготвя занапред сбирката за 2021 година, когато компанията ще стане на 30 години. Павел Цветков споделя, че желаят да честват не с фойерверки и торти, а с неповторими артикули Kwiat.
Q&A

Как оценявате конкуренцията?
- Винаги е имало и постоянно ще има евтини китайски модели, които се продават за по 2 $ в китайски уеб сайтове и които някоя дама си купува, тъй като отиват на фибата й да вземем за пример. Винаги е имало и ще има продажба на евтини очила на улицата. Но най-голямата ни конкуренция са западните марки, които се внасят в България, само че са от остаряла сбирка. Цената им се приближава до нашата, само че моделът е остарял – на 2-3-5 години.

Как следите за стилните трендове?
- Всяка година купуваме от проучвателен институти в чужбина информация какви цветове ще бъдат съвременни за идната година. Споделяме информация и с сътрудници в сектора от целия свят, с които сме другари. Обсъждаме дали в новите сбирки би трябвало да има повече метал, повече пластмаса, дали формите на очилата ще са по-големи или вид " котешки ". На българския пазар обаче модата идва със забавяне.

Как ви одобряват на ревютата в чужбина?
- Името Kwiat не приказва на никого нищо. На латински се изписва с W, бъркали са ни с Кувейт да вземем за пример. В доста англоезични страни не го произнасят вярно. Приемат ни като екзотика. На изложби са идвали разнообразни хора, които имат нещо общо с България - да вземем за пример гражданин на Израел, който се е родил в България, само че е живял в нея единствено първите две години. Или французин, чийто дядо е българин. Виждат ни, само че не се осмеляват да купуват незабавно. На ревюто в Ню Йорк идва един повърхностно облечен човек и ни пита от кое място сме. Казваме: " От Европа ". Следва второ конкретизиране: " От коя страна ". Отговаряме: " От България ". " А, моят комшия беше от България. Стоичков ", споделя господинът. Ние: " Вие познавате Стоичков? ". Той: " А вие не го ли познавате? ". Отговаряме: " Само от малкия екран ". Оказва се, че този наш клиент на щанда продава очила в Бевърли хилс на цена от 40 000 до 100 000 $, само че очила без лого, тъй като неговите клиенти не желаят да вършат прикрито позициониране на марки. Имаме спогодба да се забележим отново на последващо ревю следващата година през март и да му предложим очила, подобаващи за неговите клиенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР