Една тиха технологична революция се случва на работното място... или

...
Една тиха технологична революция се случва на работното място... или
Коментари Харесай

AI решава дали ще ви викнат на интервю, ето как да му се харесате

Една тиха софтуерна гражданска война се случва на работното място... или по-скоро малко преди финалната права по пътя към него. Изкуствен разсъдък със комплицирани логаритми подкрепя процеса на асортимент на фрагменти във от ден на ден компании.

Това има своите ясни плюсове във връзка с успеваемостта, само че специалисти предизвестяват, че не постоянно е ясно по какъв начин и за какво програмата взема решение да каже " Да " на един претендент и " Не " - на различен.
 Apple стартира да редуцира чиновниците си за асортимент на личен състав
Apple стартира да редуцира чиновниците си за асортимент на личен състав

Планът за редуциране на служащи е необикновен за американския софтуерен колос

" Много компании от Fortune 500 употребяват основани на AI решения, с цел да отсяват милионите кандидатури, които получават всяка година. Има проблем - доста от компаниите не желаят да разкрият каква технология употребяват, а доставчиците им не желаят да разкрият какво има в " черната кутия ", въпреки да има доказателства за автоматизирано взети решения, които са случайни или подчинени на предубеждения ", пишат специалисти от Нюйоркския университет в собствен разбор, представен от Quartz.

Защо употребяват изкуствен интелект?

Мона Слоан от екипа, работил по плана на университета, показва пред изданието, че сходни автоматизирани системи се внедряват по две аргументи - да проучват огромно количество кандидатури или с цел да търсят претенденти с доста съответни умения.

В единия случай има доста искащи и би трябвало броя да се понижи до постижимо за човешкия HR екип равнище. В другия се преравят огромни бази данни, с цел да се потърсят експерти, които може дори в дадения миг да не търсят нова работа.
 11 неща, които уверените хора в никакъв случай не вършат при изявление за работа
11 неща, които уверените хора в никакъв случай не вършат при изявление за работа

Те не бързат, не се извиняват ненужно и не се вършат на перфектни

Професорът по организационно държание и обществени политики Денис Русо от " Карнеги Мелън Юнивърсити " добавя, че за фирмите е особено избягването от опасности и AI оказва помощ незабавно да се открият евентуално ненадеждни претенденти съгласно критерии като дълъг интервал без непрекъсната работа.

Къде бърка изкуственият разсъдък?

В проучването си Слоан е открила, че логаритмите за установяване на личностите характерности не са надеждни - а в значително случаи дори HR екипът не е наясно по какъв начин работи програмата, която употребяват. " Проблемът е, че дори рекрутърите не знаят за какво едни претенденти са класирани на първа страница, а други - на десета ", изяснява тя.
 Няколко неточности при изявление за работа, които ще унищожат положителното първо усещане
Няколко неточности при изявление за работа, които ще унищожат положителното първо усещане

Главен изпълнителен шеф на огромна компания за набиране на личен състав дава образци

Така дори да има неточност в цялостния модел и той да " санкционира " хора с избрани характерности, житейски и професионален опит и така нататък, има риск никой да не разбере.

Нужна е бистрота

Технологията към този момент е в всеобща приложимост, тъй че сега най-хубавото, което може да се направи, са съответни стъпки, които да създадат логаритмите по-прозрачни и по-ефективни.

От 2023 година в Ню Йорк ролята на AI платформите при подбора на претенденти за работа ще бъде лимитирана, въпреки към момента да не е ясно по какъв начин ще се следи за това. В Европейски Съюз също се работи по ясни граници какво ще се разрешава на логаритмите и какво - не.

Как да не ни " пореже " изкуственият разсъдък

Докато справедливостта спечелва ще мине много време, в случай че изобщо това в миналото се случи. Затова специалистите предлагат да следваме избрани тактики, които потвърдено оказват помощ за положително класиране от изкуствения разсъдък.

Слоан показва, че оптимизацията на автобиографията може да направи огромна разлика - по-прост дизайн с акцент върху текста ще се проучва по-лесно от AI. Платформи като Jobscan и VMock могат да " ревизират " вашето CV преди изпращане. На процедура употребявате програмен продукт, който е доста непосредствен като принцип до този, с който вашият евентуален шеф ще прави оценка кандидатурата ви.
 Как да преценяме положителните работодатели по време на изявление?
Как да преценяме положителните работодатели по време на изявление?

Често претендентите за дадена позиция не си задават въпроса дали желаят да работят за индивида насреща

Ако сте в действителност застрашени от отвод - да вземем за пример, поради огромни интервали без работа, е от извънредно значение да изглеждате доста продуктивни. Затова се записвайте на разнообразни свързани с промишлеността си курсове и след сполучливото им довеждане докрай ги вписвайте в своето CV.

Проф. Русо добавя, че е значимо да опитате да установите контакти с сегашни чиновници на компанията, в която желаете да кандидатствате. Познаването на процедурата на асортимент постоянно е потребно. Оказва се, че положителното остаряло другарство оказва помощ там, където ботовете запречват пътя към мечтаната работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР