Една след друга пристигат новини за руските икономически успехи. Основният

...
Една след друга пристигат новини за руските икономически успехи. Основният
Коментари Харесай

Скъпата рубла - наистина ли всичко е толкова розово, както твърди Москва? -

Една след друга идват вести за съветските стопански триумфи. Основният лихвен % се върна на довоенните си равнища. Инфлацията е обуздана, а рублата е най-силна от половин десетилетие насам. Според английския " Икономист " Русия би могла да генерира търговски остатък от 250 милиарда $. Всичко това основава усещането, че глобите не правят работа.

Икономическите специалисти обаче предизвестяват да не се вършат прибързани изводи. Вярно било, че съветската централна банка се е справила с сложния интервал след началото на войната по извънредно професионален метод, проучва Наталия Зубаревич, професор по икономическа география в Московския държавен университет, в канала в YouTube " Жив пирон ". Но най-големите провокации пред Русия занапред предстоели.

Рязък спад във вноса

“Руските управляващи постоянно избират тези индикатори, които са им преференциални ”, твърди Зубаревич. " Да, в действителност имахме нулева инфлация в продължение на три седмици. Това е правилно ".

Тя обаче прецизира, че това се дължи и на намаляващото търсене от страна на популацията.

" Икономически видяно би могло да се каже, че да, инфлация няма. Стигнахме даже до дефлация, тъй като просто спряхме да купуваме. Малцина биха планували такова голямо нарастване на цените на силата ", сподели Зубаревич. " Това докара до голям приток на валута в страната, до момента в който вносът внезапно се сви ".

Така тя изяснява упования търговски остатък от 250 милиарда $. Въпреки че газът и петролът са скъпи експортни артикули, Русия съвсем не може да внася поради глобите. По този метод комерсиалният остатък може да бъде два пъти по-висок тази година, в сравнение с предходната.

Липса на части за идустрията

Индустрията би имала потребност тъкмо от този импорт. Не е загадка, че съществува дефицит на съставни елементи и аварийни елементи, изключително в машиностроенето, превоза и енергетиката.

“Производството се свива, а стопанската система е в застой ”, споделя Зубаревич.

Наскоро " Газпром " оправда ограничението на доставките на газ за Германия с неналичието на части. Според съветската газова компания от Siemens не са върнали компресорна станция, както е било планувано. Германският тръст пък изтъкна, че не може да я достави поради глобите.

Силната валута оскъпява износа

В допълнение, доста руснаци в действителност са безработни - даже в случай че на хартия не престават да получават част от приходите си. Зубаревич подлага на критика, че нищо от това не попада в статистиките. Накрая мощната рубла може да се окаже пагубна за " първенеца по експорт на сила " Русия. Защото точно валутата оскъпява износа.

“Рублата не е конвертируема ”, изяснява професорът по стопанска система.

Рублата се поддържа изкуствено висока

Икономистът Сергей Суверов предизвести в онлайн портала за вести " Медуза ", че обменният курс на рублата не е в сходство с пазара.

“Стойността на валутата към този момент е изцяло отделена от икономическата обстановка ”, сподели Суверов.

Според Руската централна банка брутният вътрешен артикул можел да спадне с 10 % през тази година, а и се чака цената на рублата да покаже сходно развиване. Поради изкуствено поддържаната стойност на рублата Суверов не можел да направи заключения за действителната ѝ стойност. Това, в което е сигурен, обаче е, че без толкоз мощна рубла инфлацията би била два пъти по-висока. Около 30-40%.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР