Една популярна група аквариумни рибки в акваристиката са тетрите. Те

...
Една популярна група аквариумни рибки в акваристиката са тетрите. Те
Коментари Харесай

Рибки Тетри

Една известна група аквариумни рибки в акваристиката са тетрите. Те са дребни, миролюбиви и подобаващи за общуване с други сходни на тях. Във водното царство на рибките със спокоен манталитет, тетрите заемат значимо място поради огромното многообразие от разновидности, които оферират. Ярки цветове и ослепителен живот, по този начин в резюме могат да бъдат показани тетрите и това провокира интереса на всички фенове на аквариумите към тях.

Когато някой новак акварист стартира такова занимание след първите рибки, които взима, е тетрата. Затова познаването на типа е значимо и належащо.

Класификация на тетра

Тетра е общо название на голям брой дребни сладководни присъщи рибки. Те принадлежат към биологично семейство Characidae и към някогашните му подсемейства Alestidae и Lebiasilidae.

Харацидите се отличават от останалите рибки по съществуването на дребна мастна перка сред гръбната и опашната перка. Много от тях, като неоновата перка, са блестящо оцветени и прекарват добре в плен. Това ги прави извънредно известни за аквариуми.

Тетра не е таксономичен, филогенетичен термин. Съкратено наименование е от Tetragonopterus, родово име, прилагано за доста от тези рибки, което на гръцки значи квадратна перка.

Поради своята огромна известност доста други несвързани риби са известни като тетри, в това число такива от разнообразни фамилии. Дори доста разнообразни риби може да бъдат наричани тетри. Рибата Hydrolycus scomberoides постоянно е наричана съблезъба тетра или тетра върколак.

Разпространение и местообитания на тетра

Тетрите са посетители от Африка, Централна и Южна Америка, т.е. те са тропически тип, който живее в огромни клъстери с други риби от семейство Харацини.

Тетрите живеят в постепенно течещи води в басейна на Амазонка и други реки и водни тела, където водата е към 24-26 градуса. Средата, която населяват е с гъста растителност, в която намират скривалище и това значи, че такава среда е най-хубава и в домашния аквариум.

 Рибки тетри Снимка: balzekaitegita/pixabay.com

Често водата, където живеят, е тъмна, черна на цвят с доста танини в нея от разлагащата се дървесина. В такава вода живеят неоновите тетри примерно. Някои типове произлизат от чисти води, със зелена растителност. Параметрите на водата са мека и кисела вода, каквато се предлага и за домашния съд. Те са сладководни рибки като цяло.

Всички от типа са стадни риби и това е належащо за тяхното оцеляване. Различните типове се групират по друг метод. Когато са изплашени, те търсят сигурността на групата, тъй като са тип, който доста бързо се стресира. По тази причина в никакъв случай не се отглеждат сами.

Описание на тетрата и типове тетри

Най-често рибата тетра има компресирано вретеновидно тяло и тъп нос и се разпознава по перките от кой тип е. Обикновено имат хомоцеркална опашна перка - с две ребра или раздвоена, като горните и долните дялове са идентични по мярка. Имат и висока гръбна перка, която има къса връзка с тялото на рибата.

Всички тетри имат дълга анална перка, разпростряла се тъкмо от позицията тъкмо откъм гърба на гръбната перка и завършваща на вентралната опашна перка. Имат и дребна мастна перка, ситуирана дорзално сред гръбната и опашната. Тази мастна перка е четвъртата несдвоена перка на рибата, от което идва името, което е гръцката дума за четири.

Докато тази мастна перка се смята за отличителна линия, има пък някои тетри, при които тя липсва, като да вземем за пример императорската. Ихтиолозите разискват функционалността на тази мастна перка като се съмняват, че има някаква роля в плуването, тъй като е дребна по мярка и липсват лъчи или бодли.

Като цяло рибата тетра е дълга до 5 сантиметра, само че в множеството случаи екземплярите порастват до към 4 сантиметра.

Основната разлика сред типовете тетри идва от оцветяването и оттова другите типове тетри, сред които има някои, които са най-известни и се отглеждат в аквариуми.

- Царска - тетра с мрачен стомах и полупрозрачен тил. Двете половини са образно разграничени от хоризонтално ситуирана тъмна лента.

- Златна - тази тетра има присъщ златист цвят, откъдето идва и името.

- Диамант - рибката е сива на цвят, само че на светлината нейните люспи искрят и наподобяват драгоценен камък.

 Диамантена тетра Снимка: Tommy_Rau/pixabay.com

- Огнена - жълто-оранжева като пламък, тази рибка има ярка алена линия, по която се познава.

- Червена тетра - има глава в жълтеникав цвят, само че тялото последователно минава в алено.

- Колумбийска - възрастните са към 7 сантиметра, имат червени перки, наследник стомах със зелен нюанс. Рибката е със сини очи.

- Черна тетра - тялото на този тип е мощно сплескано и с необятни перки. Виждат се 2 тъмни линии на тялото. Има и тип черна тетра, изменена селективно. Има перки като воал.

- Тетра кардинал - долната част на тялото на този тип е блестящо алена, горната е неоново синя.

- Неонова тетра - неоновите рибки са по-дълги от съществените и са доста интензивно оцветени, другояче много си наподобяват външно.

Грижи за рибка тетра

Тъй като това са стадни риби, в аквариума също би трябвало да са група от 8-10 екземпляра. За тях е необходим аквариум от 60 литра.

Вода - едва киселата и нетвърда вода е идеална за тях и би трябвало да се подменя всяка седмица на 15 %. За да се поддържа температура от 22-23 градуса е необходим термометър и регулатор на температурата в аквариума, както и филтър и аератор.

Осветление в аквариума - то е значим детайл от грижата, тъй като от него зависи цветя на рибките. Дифузната светлина е тази, която им би трябвало. При едва осветление люспите и перките остават ярки. Те обичат финия трошляк на дъното на съда, само че камъните и черупките не са добра концепция, тъй като трансформират параметрите на водата.

Растения в акварума - рибките тетра не ядат зелените растения в аквариума. Не са взискателни към това, което ги заобикаля, по тази причина яванският мъх, роголистника, папратите, плаващата ричия са положителни разновидности.

Хранене на рибки тетри

 Неонова тетра

Това са всеядни рибки. Жива, замразена или суха храна е избор на аквариста. Подходящата им храна са червейчетата, сухият фураж, каймата, броколите и спанака, водните бълхи, овесените люспи, праха от яйчен жълтък и други. Ракообразната дафния им е обичана храна. Нуждаят се от богата и уравновесена храна за рибки, с цел да бъдат здрави рибките.

Размножаване на рибки тетри

Пубертетът при тетрите настава на 6-11 месеца. Хвърлят хайвер когато и да е на годината. Седмица преди този момент женската би трябвало да се отдели и да се храни с протеини. Родителските инстинкти у рибата не са развити, те изяждат дребните си, свои и непознати. Една рибка може да даде до 150 яйца на веднъж.

За да се подтиква размножаването на тетрите е нужно да се сменя постоянно водата, да се вдигне температурата и да има задоволително място в аквариума.

Малките се излюпват от 3 до 5 дни откакто хайверът е хвърлен. Те би трябвало да се отделят и да се хранят с прахообразна храна 3 пъти дневно. След месец дребните ще се оцветят като възрастни.

Съвместимост на тетрите с други типове

Тетрите са миролюбиви рибки и могат да си партнират в аквариума с други миролюбиви рибки като гупи, коридорас, рибки зебри и други стадни дребни аквариумни рибки. Някои от типовете тетри обаче тормозят други жители на аквариума и по тази причина е нужно навиците на всеки тип да са известни, с цел да се съчетаят уместно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР