Една от задачите на служебното правителство е да осигури провеждането

...
Една от задачите на служебното правителство е да осигури провеждането
Коментари Харесай

В служба на МВР са открити лозунги на ГЕРБ, обяви Бойко Рашков

Една от дилемите на служебното държавно управление е да обезпечи провеждането на почтени избори, тъй че всеки глас на българския гласоподавател да бъде регистриран по този начин, както е подаден вотът, а не както някой желае да го манипулира и да изкриви картината на политическата конюнктура у нас. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на брифинга в Министерския съвет, на който служебният кабинет даде доклад за свършеното през последния месец. Накъдето и да се обърнем е тресавище, заключи той. Но за " уродливото събитие " на купуване на гласове Министерство на вътрешните работи няма виновност, добави Рашков.

" Ако има обособени случаи, в които някои чиновници от министерството са се пробвали да спомагат на една или друга политическа партия, те са инцидентни случаи. Имаме информация в тази тенденция и ще вземем необходимите мерки ", уточни вътрешният министър. По думите му една част от кадровите промени, които бяха осъществени през последните седмици, са именно поради покупко-продажбата на гласове.

Към 11 юни са получени общо 9 сигнала, свързани с изборни закононарушения. Няма формирани досъдебни производства. Сигналите са от Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян и София област.

" Антикорупционният фонд изготви и даде за прилагане един разбор, който е доста забавен. В него има числа къде е следен подобен избор. На първо място се сочи Бургас, след това Кърджали, Благоевград, Стара Загора и други ", сподели още служебният вътрешен министър.

Той изясни, че още преди изборите на 4 април в Министерство на вътрешните работи са осъществени няколко следствия за пазаруване на гласове. Интересното е, че не са разкрити закононарушения от представители на ръководещата партия. Има няколко каузи, които се отнасят за други партии.

" В една работа на Министерство на вътрешните работи, в която е осъществена деликатна инспекция, са открити лозунги на партия ГЕРБ. Установи се още една професионална " лексика " - техните клавиатури нямат ГЕРБ, Движение за права и свободи или буквите Б.Б. Съмнявам се дали сходна работа в Министерство на вътрешните работи би работила правилно против политическите закононарушения, свързани с изборите. Те надали биха защитили правото на всеки жител да гласоподава за този, за който желае ", сподели Бойко Рашков.

В Министерство на вътрешните работи е основан щаб, който се управлява от основния секретар на ведомството. По места също са построени сходни структури, които ще си взаимодействат. Участие ще вземат Групово дело „ Национална полиция “, както и Жандармерията. Ще се обезпечи защитата на машините, както и тяхното превозване до местата, където ще се употребяват. Ще се обезпечи и защитата на бюлетините. Планира се и какъв би трябвало да бъде численият състав на полицейските чиновници, които ще са към секционните комисии, с цел да не се позволяват нарушавания.

В отговор на журналистически въпрос, Рашков акцентира, че би направил закононарушение, в случай че разгласи съответните имена на жители, които са били подслушвани. Той акцентира обаче, че става дума " освен за политически и публични дейци, само че и за протестиращи жители ".

Вътрешният министър обърна внимание на законовата аргументация на тези дейности: " Едно закононарушение, което няма място в нашата процедура – член 95 от особената част на Наказателния кодекс: че някой желае да събори властта посредством присъединяване в протест или въстание. Трябва да разсъждаваме над това – по какъв начин едни протестиращи жители по улицата са оповестени от тези органи, че се готвят да извършат сходно срутване на властта. " " Доказателства има и аз тези доказателства ще ги показва в новосформирания парламент в съответната комисия за контрола върху службите за сигурност и контрола на СРС ", добави министърът.

Той акцентира, че не са осъществявани чистки във ведомството, а " нужни промени ": " Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени. Единият от тях е основният секретар. Онова, което се случи предходната година под колоните на Министерския съвет, не можеше да има друга последица с изключение на неговото освобождение. Всички останали управителни длъжностни лица в Министерство на вътрешните работи са непокътнати, като се изключи тези, които са напуснали непринудено ", разясни Рашков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР