Една от сабите на Христо Ботев е част от изложените

...
Една от сабите на Христо Ботев е част от изложените
Коментари Харесай

Една от сабите на Христо Ботев можете да видите в Плевен



Една от сабите на Христо Ботев е част от изложените експонати в Нощта на музеите и галериите в Плевен - самодейност, която е отдадена на празника на града - 15 май.
Празникът на Плевен съответствува с отбелязването на музейното дело през този месец, нашите изложения са част от програмата, сподели за БНР доктор Володя Попов, шеф на Регионалния исторически музей.

" Пандемията се отрази по избран метод върху опциите, които имат културните институти за своя изява . Независимо от това Регионалният исторически музей има самочувствието, че тази година извежда една нощ на музеите, в която има две доста мощни национални прояви. Това, което представяме, е надрегионално ".

По думите му едно от събитията е обвързвано с наличието и живота на католиците в България:

" Ние като православна, християнска страна и като народ, който предпочитано изповядва тази религия, имаме това достойнство да можем да проявим толерантност и схващане към всички останали религии, които съществуват и постоянно сме имали на религиозна основа една толерантност. Едновременното развиване на необятното християнство в православната му характерност и католицизма са необикновен индикатор за това по какъв начин един народ може, изразявайки няколко аспекта на една вяра, да работи за една цел ", добави в предаването " Хоризонт за вас " Попов. 

Екип от Регионалния исторически музей изследва и събира в галерия и азбучник забавни материали по плана „ Историческият път на българите католици, част от Никополската епархия “, включени са над 150 материала – документи, фотоси, движимости от теренни изследвания по селата.

" Водещото в изложбата са предмети и движимости, свързани с религиозния живот, само че също по този начин се стремим да покажем част от бита на българските католици, живеещи в Северна България, като са експонирани обичайни костюми от село Малчика и от село Асеново . Асеновската носия е много атрактивна от позиция на това, че жителите на село Асеновци са директни потомци на въстаниците от Чипровци, които през 80-те години на 19 век се завръщат в България. По-интересните неща, които ще можете да видите, са литургичните одежди на блажения Евгени Босилков . Той е свещеник на Никополската епархия, който през 1952 година е разстрелян от комунистическата власт с още неколцина католически свещеници, когато стартират гонения против католическата черква ", сподели доктор Димитър Петров, заместник-директор на музея.

Втората галерия „ С духа на ботевци “ е отдадена на 145 години от Априлското въстание и събира богат материал за ботевите четници с акцент на двама плевенчани. Такъв вид огромна галерия се прави за първи път след изследване в над 50 музея в страната.

" Акцент на изложбата е една от сабите на Христо Ботев, която дълги години е защитавана в Черепишкият манастир . По мотив 100 годишнината от Ботевата епопея игуменът на манастира дава сабята за предпазване във Врачанския музей. Сабята е румънска, офицерска с герба на Румъния, извънредно скъп експонат ", посочи Нели Станева, началник на отдел в РИМ Плевен.

Посетителите довечера от 20.30 часа могат да се насладят в парка на музея и на Музикален театър от „ Духовни песни “ в осъществяване на Общинския хор „ Гена Димитрова “, с диригент Анелия Дечева. Отворени са и вратите до среднощ на всички галерии, които чакат феновете на изящното изкуство с нови изложения на известни създатели.

Кулминацията на празничния 15 май стартира в 11.00 часа с церемониален обред на площад „ Възраждане “. Официално ще бъде връчено званието „ Почетен жител на Плевен на известния диригент проф. Пламен Джуров. За празника ще бъде открита и галерия фотографии от побратимени градове под наслов „ Плевен чества с другари “. Половин час по-късно стартира концерт на общински хор „ Гена Димитрова “, вокална група „ Арлекино “ при Народно читалище „ Съгласие 1869 “ и Биг Бенда Плевен. Празничният концерт вечерта е от 20.30 часа с осъществяванията на квартет „ Интро “ и специфичното присъединяване на Тони Димитрова. По случай празника ще има и пъстра заря.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР