Една от последните независими медии в Русия - Новая газета,

...
Една от последните независими медии в Русия - Новая газета,
Коментари Харесай

Русия иска да спре Новая Газета за постоянно

Една от последните самостоятелни медии в Русия - " Новая газета ", може да бъде спряна за непрекъснато. Такива опасения се породиха, откакто съветският медиен регулатор " Роскомнадор " изиска лицензът на уеб страницата и печатното издание на медията да бъде лишен.

Новината за това идва, откакто вестникът получи две предизвестия за хипотетични нарушавания от държавния орган.

" Руската организация за цензура Роскомнадзор изиска удостоверението за регистрация на " Новая газета " да бъде оповестено за невалидно ", се споделя в изказване на изданието.

През март " Новая газета " заяви, че прекратява активността си до приключването на войната в Украйна, откакто Русия вкара строги закони за отразяването на военните дейности и трансформира в закононарушение разпространяването на информация, която се разграничава от държавната позиция.

Главният редактор и притежател на Нобелова премия Дмитрий Муратов съобщи тогава, че предизвестията на съветския регулатор са подбудени от отразяването на нашествието и напъните да се оценят " загубите и разрушенията " както в Русия, по този начин и в Украйна.

" Роскомнадзор изиска от съда да разгласи лиценза на печатната медия " Новая газета " за недействителен заради това, че редакцията не е предоставила публицистичния си статут в периодите, избрани от закона за медиите ", означават от Роскомнадзор.

Вестникът съобщи, че не знае за какво такова искане е направено в този момент.

" Защо исковете са подадени четири месеца след издаването на предизвестията, какво се е трансформирало? ", питат от изданието.

Медията съобщи, че ще се бори за правата си в съда.

" Какво ще направи Нова газета? Ще се подготвим за съда, ще защитим делото си, в което сме сигурни. Няма да се сбогуваме ", се споделя в изказването.

" Новая газета " е основана през 1993 година след разпадането на Съветския съюз и е известна с следствията си и своята самостоятелна позиция. От 2000 година насам шестима публицисти и сътрудници са били убити по отношение на тяхната работа за изданието, в това число проверяващият публицист Анна Политковская.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР