Една от първите асоциации, когато се заговори за гризачи, по

...
Една от първите асоциации, когато се заговори за гризачи, по
Коментари Харесай

Особености в размножаването при чинчилите

Една от първите асоциации, когато се заприказва за гризачи, по всяка възможност е размножаване. Кой не е чувал израза: Плодят се като зайци! Или като мишки, като плъхове и по този начин нататък. И тук обаче, както и във всичко, правилото си има изключение: чинчилата!

Този бухнал, приветлив домакински любим от разред Rodentia (гризачи), е удивително въздържан в това отношение! Първата специфичност, която ги отличава от останалите гризачи, е фактът, че чифтосването при домашните чинчили е допустимо единствено сред екземляри, които са живели дружно в една клетка най-малко няколко месеца.

За съпоставяне - женското морско свинче е готово да се развъжда на 4-седмична възраст, мъжкото - на 3-седмична, и въобще не им е значимо дали са се виждали преди този момент! Подобно държание имат и останалите гризачи - и, тъй като това не е задоволително, нерядко раждат по над 6 дребни на веднъж! Не и чинчилата обаче - с изключение на, че имат потребност от дълго опознаване и доближаване с колегата, нормално чинчилите раждат две дребни - в редки случаи три или четири, а от време на време и единствено едно.

Чинчилите навлизат в положение на полова възбуденост циклично - на всеки 40 дни (от 30 до 50, съгласно породата). Когато това се случи, в границите на към 7 дни чинчилите са подготвени за основаване на потомство. При нахлуване в тоя цикъл чинчилите стават изключително общителни и дейни, даже денем, и стартират присъщи гонки из клетката.

С напредването на интервала половите органи и при мъжкия, и при женската, усилват размерите си и добиват изразено розов цвят. Обикновено на третия ден влагалището се открива и изпуска бял или перлен на цвят секрет. Това се повтаря през към 12 часа в границите на целия цикъл и нормално всякога следва съвкупление. Важно е в тоя интервал да възпрепятствате животните от обичаните им пясъчни бани!

Успешността на самото оплождане зависи от самостоятелното положение на животните, само че и от фактори като климат и годишен сезон. Най-ползотворен е интервалът януари - февруари.

Бременност при чинчилите

Бременността при чинчилите трае 110 дни (105-120, съгласно породата). Да се диагностицира бременност в начален етап е и мъчно, и рисково - да разберете дали животното е бременно без намесата на ветеринар е съвсем невероятно, а проучването, въпреки и осъществено от специалист, може да повреди ембрионите.

Сравнително прецизен ориентир е да наблюдавате женската за следващи разгонвания - в случай че в нормалният 30-50 дневен период тя не навлезе в нов цикъл на полова възбуденост, това е прекомерно евентуален симптом на бременност. В края на втория месец от бременността се обрисуват млечните жлези - нормално четири броя, от време на време шест.

Приблизително по същото време или малко по-късно към този момент е допустимо да се усетят ембрионите посредством опипване - само че е мощно целесъобразно да не го вършиме! Най-добре е на бременната чинчила да бъде обезпечено оптимално успокоение - спестете ѝ даже визитите при ветеринар, в случай че не са наложителни, а с приближаване на времето за раждане е добре да преустановите и разходките.

Въпросното приближаване може да определите естествено съгласно датата, на която смятате, че бременната чинчила е заченала, само че и по признаци като набъбване на влагалището, наедряване на млечните жлези и изразено неспокойно държание от страна на животното, съпроводено с интензивно издаване на присъщите за типа звуци. Когато всичко това е налице, до раждането на чинчилата остава към седмица, а когато забележите, че животното е покрило гнездото си с пух от личната си четина, то това е сигурен знак, че до появяването на дребните остават 2 - 3 дни.

Някои експерти предлагат в тези дни към менюто на бременната чинчила да бъде добавено малко количество глюкоза или захарна вода. С или без промени в храненето на чинчилата обаче, целесъобразно е със започването на присъщите за последната седмица преди раждането признаци бременното животно да бъде оставено единствено, да не бъде безпокоено и да не бъде вземано в ръце.

Раждане при чинчилите

 Особености в размножаването при чинчилите

То нормално се случва рано заран - ориентировъчно сред 5 и 8 часа. Процесът продължава към час, като варира съгласно броя на дребните. Добре е след края на раждането и откакто майката се успокои, да огледате половите ѝ органи за възможни увреждания - и в случай че е належащо, да потърсите в точния момент помощ от експерт. Пясъчните бани са мощно нежелателни в идващите три до пет дни след раждането!

Сред особеностите на чинчилите е и фактът, че дребните се раждат съвсем подготвени за независим живот!

Разбира се, хранят се единствено и само с мляко, само че се раждат с четина, с отворени очи са способни да се придвижват сами в края на първия ден от появяването си на бял свят. Ако няколко часа след раждането майката стартира да страни от дребните, това е сигнал, че евентуално няма мляко и би трябвало да осигурите изкуствено хранене на дребните чинчили.

С какво и по какъв начин - най-хубавите препоръки ще получите от ветеринарния доктор. Около две седмици след раждането дребните още бозаят, само че към този момент могат да ядат и твърда храна - да вземем за пример зърнени култури. По това време към този момент може и да социализирате дребните - да ги взимате в ръце и така нататък Преди тази възраст съществува риск майката да убие дребните, в случай че нещо ѝ се стори неправилно - а е много мъчно да се допусна кое би се сторило неправилно на една чинчила. Мъжката чинчила, или бащата, може да бъде пуснат при дребните в края на първата им седмица. За един месец здравото, добре хранено малко удвоява размера и тежестта си, а на 9 месеца може да бъде оповестено за възрастен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР