Една от основните области на сътрудничество двете страни е свързана

...
Една от основните области на сътрудничество двете страни е свързана
Коментари Харесай

България и Франция ще създадат Център на изкуствата край Созопол

Една от главните области на съдействие двете страни е обвързвана с опазването и представянето на културното завещание

Министерският съвет одобри план на взаимна декларация с френското държавно управление по отношение на предлагането за основаване на Център на изкуствата на остров Св. Св. Кирик и Юлита, гр. Созопол. Това осведомят от Министерството на културата в своята интернет страница.

Културното съдействие сред България и Франция през последните години придобива нови измерения и се радва на изключителна интензивност и от двете страни. Една от главните области на съдействие двете страни е обвързвана с опазването и представянето на културното завещание. В тази връзка двете страни се стопираха на опцията взаимно да осъществят плана “Център на изкуствата ” на остров Св. Св. Кирик и Юлита, гр. Созопол, по искане на българското държавно управление. В плана е маркирано, че държавното управление на Френската република декларира интереса си да окаже поддръжка на българските управляващи.

Проектът “Център на изкуствата ” си слага за цел да помогне за развиване на културния и креативен продан сред България и Франция и да утвърди престижа на българското културно завещание и на актуалното творчество в многочислените му аспекти.

Основната цел на признатата Декларация за планове е двете страни да създадат взаимно предпроектно изследване, което да оцени опциите за реализацията на “Център на изкуствата ” на острова, като вземат поради изследването, направено от български специалисти до този миг и предоставено на френските управляващи от нашето държавно управление.

Миналата седмица в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките се състоя първо учредително съвещание на Инициативния комитет за основаване на Световен център за просвета и изкуство на остров Св. Св. Кирик и Юлита. Домакин на събитието беше министърът на културата проф. Велислав Минеков, а в неговата работа се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова и аташето по културното съдействие с Франция Ирина Петреску.

Островът е ситуиран западно от остарелия град на Созопол. Площта му е към 80 дка. През Античността се е свързвал чрез пясъчна коса, която е залята и размита вследствие на Нимфейската трансгресия. Той е единственият по Българското Черноморие, който е обвързван с континента чрез вълнолом (изкуствен провлак), построен през 1927 година Според доста учени на острова евентуално е било ситуирано в началото градското ядро на антична Аполония Понтика.

Българо-френските връзки при изследването на острова и на античната гръцка колония имат близо 120-годишна история. Остров Св. Св. Кирик и Юлита притегля интереса на доста известни общественици, в това число политици и дипломати. Първите разкопки там са направени от френския консул Александър Дегран през 1904 година През 1912 година Богдан Филов, след посещаване отбелязва, че максимален интерес съставлява скалистото островче Св. Кирик. Васил Миков през 1924 година разказва старини, открити при строителни действия за издигането на учебното заведение на острова. През 1927 година при драгажни действия в пристанището сред полуостров Скамний и о-в Св. Кирик са открити доста керамични находки, а Карел Шкорпил оповестява през 1931 година за открити на острова архитектурни елементи. От 2009 година на о-в Св. Св. Кирик и Юлита се организират постоянни археологически разкопки, ръководени от доцент Кръстина Панайотова от НАИМ-БАН, които са съсредоточени към Рибарското учебно заведение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР