Една от най-забележителните личности в историята на литературата се ражда

...
Една от най-забележителните личности в историята на литературата се ражда
Коментари Харесай

10 интересни факта за Джейн Остин и нейните романи

Една от най-забележителните персони в историята на литературата се ражда на 16 декември 1775 година в дома на енорийския духовник на Стивънтън, графство Хепмшър. Джейн Остин е авторка на международни класики, които и до през днешния ден вълнуват читателите – „ Гордост и предубеждения “, „ Ема “, „ Менсфийлд парк “, „ Абатство Нортангър “, „ Разум и усеща “, „ Доводите на разсъдъка “.

Първоначално съвсем всички нейни книги са били отхвърлени за издание, което в наши дни е доста мъчно да се повярва.

Във всички свои творби Остин разказва по извънредно изчерпателен метод своите герои. Така тя им вдъхва живот и ги прави изцяло действителни. За своя къс житейски път, тя оставя доста дълготраен и безапелационен отпечатък в международната история. Произведенията на Джейн Остин се учат в учебни заведения и университети и са изобилен източник за вдъхновяващи цитати.

За живота на писателката се знае доста малко, най-вече от мемоари на нейни родственици и писмената преписка сред нея и сестра ѝ Касандра. Ето 10 забавни обстоятелството за Джейн Остин и нейните романи.

1. Джейн Остин има огромно семейство – шестима братя и една сестра (Касандра), с която е извънредно близка.

2. Първоначалното заглавие на романа „ Гордост и предубеждения “ е „ Първи усещания “, а на „ Разум и усеща “ е „ Елинор и Мариан “.

3. Джейн Остин е написала невероятни романи за любовта, а тя самата е претърпяла съдбовно влюбване, но… в никакъв случай не се е омъжвала.

 10 забавни обстоятелството за Джейн Остин и нейните романи

4. Юристът Томас Лефрой е бил единствената ѝ обич. Неговите родители обаче ги разделят, тъй като тя била в по-ниските класове на аристокрацията и нямала солидна зестра.

5. Когато Остин е на 27 години, получава първото си и последно предложение за брак, което тя отхвърля, защото считала, че джентълменът е лишен от всякакво обаяние.

6. Книгите „ Абатство Нортангър “ и „ Доводите на разсъдъка “ за оповестени от брат ѝ Хенри, няколко месеца след гибелта ѝ.

7. Направени са 9 екранизации на романа „ Гордост и предубеждения “, като най-известната е от 2005 година с присъединяване на Кийра Найтли като Лизи Бенет. Първият филм по книгата е сниман през 1938 година Това е и първата кинопродукция по разказ на Джейн Остин.

8. Остин живеела в цялостна изолираност за литературния свят. Тя не поддържала връзка с никого от тогавашните писатели и остава незнайна за своите съвременници.

9. Джейн Остин е имала голяма библиотека, в която всеки ден по няколко часа е прекарвала в писане.

10. Английската писателка умира на 18 юли 1817 година на 41 години от незнайна болест. Някои настояват, че е имала признаци на отравяне с арсеник.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР