Една от най-старите джамии в Анадола, тази в Диарбекир, Източна

...
Една от най-старите джамии в Анадола, тази в Диарбекир, Източна
Коментари Харесай

Джамия смайва с мистериозни въртящи се колони

Една от най-старите джамии в Анадола, тази в Диарбекир, Източна Турция, изненадва гости със своята история и въртящи се колони. 

 Сабах

Тези две колони, които действат като алармена система против земетресение в джамията, очароват локални и задгранични туристи.

Голямата джамия в Диарбекир се намира в центъра на града. Тя се откроява като една от значимите структури, пренесени в ислямския свят след завладяването на града през 639 година по време на халифата на Хазрат Омар.

 Сабах

Датата на изграждане на храма не се знае сигурно. На това място е съществувала църквата Мар Тома, най-голямата черква в града. Тогава тя е преобразувана в Улу джами - Голяма джамия на Диарбекир. Тя е една от най-старите джамии в Анадола. Известна е като 5-и Харем-и Шариф (Свещен храм) от мюсюлманите. Претърпява главен ремонт през 1091 година Всички държавници, които ръководят в Диарбекир, отдават огромно значение на джамията и я поддържат и ремонтират регулярно. Надписи принадлежащи на великия селджукски владетели и доста от османските султани могат да се видят в разнообразни елементи в джамията.

 Сабах

Ясер Айдън, който е водач-доброволец, назначен от Дирекцията по религиозните въпроси в Улу джамията, Диарбекир, споделя, че задачата на структурата на архитекта Ал-Чезери на колоните в медресето (религиозно училище) е била да действат като алармена система при положение на земетресение или свлачище.

 Сабах

„ Има две значими творби, за които се твърди, че принадлежат на Имам Ал-Джазари, както в двора на Голямата джамия, по този начин и в медресето.

 Сабах

Имам Ал-Джазари (1136–1206) е прочут арабски откривател и инженер, работещ в Златния век на исляма. Смята се, че той е направил първите стъпки в кибернетиката и е построил и управлявал първа примитивна машина, която е ентусиазъм за Леонардо да Винчи.

 Сабах

Айдън посочи, " Ако има някаква щета в структурата, когато има земетресение или свлачище, не можем да завъртим тези колони към оста им и те се заключват на място. “

 Сабах

Колоните " проработили ", когато са били отчасти развалени при земетресението в Лидже през 1975 година „ Една от колоните се върти безпроблемно, само че имаме усложнения да завъртим колоната отдясно.

 Сабах

Причината за това е щета в структурата на постройката, въпреки и леко, след земетресението в Лидже, Диарбекир. В този смисъл можем да кажем, че колоните действат като алармена система “, заключи Айдън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР