Една от най-популярните видео игри в света е Супер Марио

...
Една от най-популярните видео игри в света е Супер Марио
Коментари Харесай

Как Nintendo създаде легендата Супер Марио

Една от най-популярните видео игри в света е Супер Марио Брос. Легендарният италиански водопроводчик, който съумява да се трансформира в златна мина за Nintendo през 1983 година и откакто компанията вижда, че аркадната игра притегля подобен интерес, бърза да я интегрира и в първата предлагана подпора – Famicom. Историята най-вероятно е позната на всички: Марио и Луиджи минават през царството на гъбите и се пробват да спасят принцеса Тодстул от дракона Боузър.

Създателите Шигеру Маямото и Такаши Тезука и до през днешния ден се считат за едни от най-хубавите разработчици, които с изключение на всичко друго, съумяват да разработят и доста добре уравновесена игра, съвършено ръководство и други дребни елементи.

Не инцидентно Nintendo съумява да продаде към 40 милиона физически копия. И по този начин с малко повече фикция и внимание към детайлите, Марио стартира да печели сърцата на играчите. Маямото и Тезука употребявали огромна част от японския фолклор, въпреки и да не си проличава. Събирането на гъби е най-често срещано занятие в някои японски приказки, където хората прекарвали време в магическата гора и след потреблението на гъби успявали да придобият разнообразни сили.

Впрочем има легенда, че Марио стартира с дребните си размери, тъй като играта направила бъг и понижила доста героя. Това е небивалица, истината е, че дизайнерите тествали много дълго време всички супер сили на героя и се надявали, че играчът ще може да разгадае шифъра. Истината е, че всички се справяли извънредно елементарно и терзанията били загърбени бързо. Поради съществуването на 256 килобита (толкова пространство има една дискета на Nintendo) програмистите редуцират музиката на играта, трансформират цветовете на някои обекти – храстите и облаците са на практика един и същи обект.

 gettyimages-929279858-594x594

Самият развой по основаването на една игра идва с редица хрумвания и някои доста бързо съумяват да бъдат отстранени. Понеже играта излиза във времето, в което космоса е настоящ, първичната концепция е Марио да разполага с оръжия и с тяхна помощ да минава през равнищата, само че компанията решила, че това ще бъде прекомерно лесна игра и затова са отказали концепцията. Някога Миямото е изискал да употребява героите от анимационния филм Попай, само че откакто Nintendo не получили лиценза, бързо решили да създат лични герои и по този начин се ражда известния италиански водопроводчик. Освен това първичното име на героя е било „ скокльо “, тъй като първата му поява е в играта Donkey Kong.

Името идва доста по-късно благодарение на един склададжия. В Съединени американски щати, когато компанията закъснява с наема на склад, негов притежател е Марио Сегале. Сегале в никакъв случай не изгонил своите наематели и вследствие на това бил запитан дали идващият воин може да носи неговото първо име. Друг любопитен факт е, че в 8-битовата епоха, рисуването на лица е било тестване даже за най-големите виртуози. В разследване на това, дизайнерите решили да нарисуват мустак и по този начин да спестят време и главоболия. В противоположен случай водопроводчикът е трябвало да бъде безпрепятствено избръснат и ухилен, само че технологията не го разрешавала.

Шапката също е добавена затова, никой не можел да анимира косата по време на скокове. Появата на Йоши – динозавърът, който може да се язди в идващите елементи, в началото трябвало да участва още в първото заглавие, само че за жал 8-битовата технология още веднъж предизвикала главоболия на дизайнерите и по тази причина запазили удоволствието за бъдещите генерации и новите платформи. И в случай че всичко от време на време вървяло по проект, компанията решила да употребява някои неточности в кода, с цел да ги трансформира в спомагателни благоприятни условия. След като някои тухлени блокчета не се чупели, компанията решила да сложи 10 монети и след всеки удар да се прибавят в сметката на играча.

Все отново не е имало доста време за почистване на бъговете. Ако обърнем внимание и на известната 8-битова мелодия от играта, до през днешния ден тя продължава да бъде една от най-популярните мелодии за мобилен телефон. При това печели премията на Billboard цели 125 поредни седмици през 2000 година През 90-те години на предишния век, Марио носи още една по-специална купа: по-популярен е даже от Мики Маус. С появяването на нови платформи, тази игра дава опция на играчът да строи равнища, да провокира съперници и даже да взе участие в шампионати. Култът към творението на Nintendo съумява да стигне до такива висоти, че доста скоро стартират да се организират международни шампионати, слагането на върхове за най-бързо приплъзване и още доста други.

 gettyimages-1183345897-594x594

Супер Марио постоянно се приготвя за новото стартиране на подпора от Nintendo. Никой не е очаквал, че 35-годишна игра ще има толкоз огромни триумфи в зората на видео игрите. Един от главните триумфи на играта е, че идва без упътвания. Играчът е оставен да откри самичък пътя, да употребява всички благоприятни условия да прремине през рестриктивните мерки и да преповтаря равнищата, подобрявайки качествата си. Дизайнерите слагат всички сили и типове гъби още в първото равнище, с цел да може да подскажат по какъв начин Марио ще минава през идващите равнища.

Благодарение на извънредно семплата игра и фактът, че Nintendo се стараят да балансират всички компликации, заглавието продължава да бъде настоящо и до през днешния ден. Именно това го трансформира в игра с именит статус. До този миг появяването на италианския водопроводчик може да бъде видяна допълнително от 200 игри. И всичко това стартира от една семпла 8-битова подпора и въображението на доста хора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР