Една от най-обсъжданите неразгадани мистерии на XX век, която продължава

...
Една от най-обсъжданите неразгадани мистерии на XX век, която продължава
Коментари Харесай

Винаги казваше: „Наричайте ме Агата“, и протягаше крехката си ръка...


Една от най-обсъжданите неразгадани мистерии на XX век, която продължава да предизвика въображението на генерации фенове на престъпния род, е изгубването на неговата кралица – Агата Кристи – за 11 дни през 1926 г. 

Какво би могло да се е случило през този интервал, за който самата Кристи споделя, че „ няма мемоари “, споделя новият престъпен разказ на Нина де Грамон, който е към този момент в книжарниците и на български език в превод на Анна Карабинска-Ганева (ИК „ Сиела “). 

Базиран на същинската история за живота на писателката, „ Аферата „ Кристи “ е майсторска въртележка от нереалност и действителни обстоятелства, напоена с тайнственост и романтика, пристрастеност, възмездие и убийства… А трансформиралото се в сензация изгубване ще разплете не какъв да е, а най-неочакваната героиня – любовницата на брачна половинка на Кристи. 

Лондон, 1925 година В свят на блестящи събития, вечерни празненства и тенис игри девойка Нан О`Дий се придърпва рисково близо до живота на семейство Кристи. Младата жена първо се сприятелява и с двамата съпрузи, а по-късно лека-полека стартира да развива любовни взаимоотношения с Арчи Кристи. Докато един ден той не взема решение да напусне преданата си брачна половинка, към този момент добилата известност в литературните среди Агата. 

Но проектът на Нан не стартира в деня, в който тя се среща с Арчи и Агата. Той се простира обратно в десетилетията към Ирландия от детството ѝ. Ирландия, в която Нан е влюбена до уши в момчето до себе си – преди Голямата война, Испанският грип и нечестните порядки на обществото да я отделят от него по неописуемо нечовечен метод. 

Решена да се трансформира в идната госпожа Кристи, Нан е подготвена да стартира живота си с Арчи и да одобри скъпия годежен пръстен, който лежи в джоба на сакото му. Но какво я кара да направи това? Какво я кара като кукувица да открадне фамилията на друга жена в скрит план, подготвян с години? 

Точно тогава идват ужасяващи вести: Агата Кристи е изчезнала безследно. Двойно ликвидиране изправя на нокти цяла Англия. А развръзката на тази плетеница от любовни триъгълници и евентуални убийци е почтена за някои от най-хубавите романи на емблематичната писателка. 

Напоен напрегнато и психологизъм, главозамайващи обрати и мощни персонажи, „ Аферата „ Кристи “ надниква в живота на една от най-обаятелните писателки на предишния век, само че и построява въздействаща и реалистична гледка на годините след края на Първата международна война в Англия и Ирландия. 

Съчетавайки класическа тайнственост, изпипана по най-високите критерии на жанра, дружно със обществен коментар за бурните междувоенни години, романът на Нина де Грамон не разделя хората на положителни и зли. Точно противоположното, той рисува многопластов и комплициран портрет на едно време, трансформирало съвсем всички в жертви. 

Освежаващо интелигентен и находчив, „ Аферата „ Кристи “ е избухлив лабиринт от загадки, който ще изкуши феновете на true crime историите. 

* * *
 Снимка " Сиела "

Из „ Аферата „ Кристи “ на Нина де Грамон
Тук почива сестра Мери
Преди доста време, в една друга страна, съвсем убих жена. Чувството е доста изключително, този ентусиазъм да убиеш. Първо идва гневът, по-мощен, в сравнение с е допустимо да си представим. Напълно превзема тялото ти, като извънземна сила сграбчва волята, крайниците, душeвността. Придава ти мощ, която даже не си знаела, че притежаваш. Ръцете ти, напълно безобидни до този миг, се подвигат, с цел да задушат живота на друго човешко създание. В това има известна наслада. Като поглеждам обратно, е ужасяващо, само че дръзвам да настоявам, че чувството в този миг е сладостно, тъкмо подобен е привкусът на справедливостта.

Агата Кристи беше захласната от концепцията за ликвидиране. Но имаше нежно сърце. Никога не е пожелавала да убие който и да било. Нито за секунда. Нито даже мен. Винаги споделяше: „ Наричайте ме Агата “, и протягаше нежната си ръка. Но аз не смеех, даже първоначално, без значение че бях прекарала доста уикенди в един от домовете ѝ и бяхме споделяли много персонални моменти. Струваше ми се, че е несвоевременно да интимнича, макар че в годините след Голямата война¹ представите за благовъзпитание бяха поизбледнели. Агата беше изискана и елегантна, само че беше подготвена с лекост да се раздели с маниерите и обществените условности. Докато аз бях положила прекалено много старания да овладея тези обноски и условности, с цел да се откажа толкоз елементарно от тях.

Харесвах я. В тези времена нямах изключително високо мнение за романите ѝ. Но постоянно съм признавала, че ѝ се удивлявам като персона. Все още ѝ се удивлявам. Наскоро, когато го споделих с една от сестрите ми, тя ме попита дали не скърбя за това, което направих, за голямата болежка, която ѝ предизвиках.

– Разбира се, че скърбя – отвърнах без съмнение.

Всеки, който споделя: „ За нищо не скърбя “, или е умопобъркан, или измамник. Не съм нито едното, нито другото, просто умея да вардя загадка. В този смисъл първата госпожа Кристи и втората госпожа Кристи доста си наподобяват. И двете знаехме, че няма по какъв начин да разкажеш личната си история, без да разкриеш нечия друга история. През целия си живот Агата отхвърляше да дава отговор на каквито и да било въпроси за единадесетте дни, когато изчезна, и го правеше освен с цел да отбрани себе си.

И аз щях да отхвърлям да давам отговор, в случай че някой се беше сетил да ме попита.

----

¹ Така назовават Първата международна война – 1914 – 1918. – Б.р.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР