Една от най-обсъжданите атракции на световното изложение в Дубай е

...
Една от най-обсъжданите атракции на световното изложение в Дубай е
Коментари Харесай

В Дубай скриха голотата на Давид

Една от най-обсъжданите атракции на международното ревю в Дубай е извисяваща се скулптура, тъкмо копие на „ Давид “ на Микеланджело, която изненадва посетилите в италианския павилион — тъкмо както първичната поява на оригинала е слисала жителите на Флоренция преди повече от 500 години, единствено че по друга причина, оповестява Artnet News. 

За изработването на копието на екип от италиански специалисти са били необходими 40 часа, само за да сканират скулптурата. Репликата е била отпечатана с един от най-големите 3D принтери в света. Използваният материал съдържа нишки от рециклирана пластмаса и примес от смоли и мраморен прахуляк. 

В павилиона на Италия триизмерното копие на Давид стои високо, погледът му e провокационен. Все отново на библийския воин му следва борба с колоса Голиат. За множеството гости обаче

 

главата на Давид е всичко, което ще видят ,

 

до момента в който обикалят павилиона. През идващите шест месеца единствено ВИП лица със специфичен достъп ще могат да зърнат Давид във типа, в който майка го е родила, Микеланджело го е замислил и огромният принтер го е отпечатал. Изложителите са скрили голото тяло на библейския воин, обезпокоени от реакциите на местните традиционалисти, въпреки и да не си го признават обществено.

Скулптурата с височина 5 метра, считана за най-точното копие на ренесансовия шедьовър до момента, е ситуирана по този начин в ротондата на италианския павилион на Експо 2020 в Дубай, че посетителите могат да видят единствено само главата на Давид, когато се качат на горния етаж. Долната му половина може да бъде забелязана зад стъклени витрини единствено от първия етаж, който е затворен за аудитория и отваря порти единствено за ВИП визити. Междувременно бетонна плоча сред етажите ефективно прикрива тазовата област на фигурата.

 

Оригиналният Давид е гол

и някои виждат в прикриването на голотата му форма на цензура. Други споделят, че методът, по който Дейвид е показан на ревюто — в осмоъгълна кутия с прозорец през който наднича главата му, е форма на художествено изложение. Авторите на тази концепция стават един вид като съавтори на Микеланджело, влизат в спор с него.

Първоначално истинският Давид е трябвало да стои на покрива на катедралата във Флоренция, само че се оказало, че 6-тонната скулптура мъчно може да бъде сложена там. Но даже и на земята, до входа на Палацо Векио, където в последна сметка е сложена през 1504 година, или в Галерията на Академията, където е преместена през 1873-та, петметровата скулптура върху двуметров фундамент е предвидена да се гледа от долу нагоре.  

В италианския павилион в Дубай това е " поправено ". " Посетителите към този момент няма да гледат Давид отдолу нагоре, както нормално, в този момент той ще ги поздравява, като ги гледа в лицето ", споделя Дейвид Рампело, който дава отговор за изкуството в италианския павилион.  

Според професор Пол Гуин, преподавател история на Ренесанса в Американския университет в Рим, не бива едни хора да могат да видят целия Давид, а други — единствено главата. " В публичното изкуство това, което виждат богатите,  и това, което ще видят обикновените хора, не може да са две разнообразни неща ", споделя професорът. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР