Една от най-големите вериги хипермаркети у нас - Кауфланд не

...
Една от най-големите вериги хипермаркети у нас - Кауфланд не
Коментари Харесай

Кауфланд не се плашат от проверки на държавата, работили с печалба 3-4%

Една от най-големите вериги хипермаркети у нас - " Кауфланд " не се притеснява от инспекциите на страната за далавера при образуването на цената на питателните артикули, а сдружението работи с минимална като % облага.

Това съобщи пред News.bg изпълнителният шеф на " Кауфланд " България Иван Чернев, който дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова взе участие в засаждането на дървета в междублоково пространство в ж.к. " Младост ".

Припомняме, че във вторник служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов от своя страна съобщи, че на двойни надценки сред изкупната цена и етикета на щанд. Разработват се и законови промени, които няма да дефинират таван на надценката, само че ще задължат търговците да афишират пред Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) продуктите, които продават с разлика от над 25% от цената, на която са закупили в началото стоката.

" Имаше инспекции, оптимално сме транспарентни и открити. Ако има нещо открито съответно за " Кауфланд ", да го сложат на масата и ще го обсъдим. Не желая да не преставам да давам отговори на този въпрос, тъй като това е едно в началото изявление ", разяснява той думите на министъра за всеобщи случаи на двойна надценка.
 Явор Гечев за цените: В България има надценки от 50 до 100 %
Явор Гечев за цените: В България има надценки от 50 до 100 %

Много от играчите на пазара прекалиха, тематиката няма да затихне

Попитан с каква надценка работи съответно неговата верига, Чернев бе колеблив - зависило от стоковата група, имало и голям брой процеси, сформиращи крайната цена като логистика, заплати и така нататък " Тази информация, която я има през последните дни, не желая да я разясня. Мога да приказвам единствено за " Кауфланд. "

Оказва се, че чистата облага била в пъти по-малка от цифрите, които витаят в общественото пространство. " Всяка година се разгласяват маржовете на облага на ритейл веригите, вижда се, че те са от 3 до 4-5%. Това е чистата облага, която имаме ", съобщи Чернев.

Той отхвърли да разяснява в конкретика и концепцията на страната надценка над 25% да се афишира в КЗП. " Не мога да я разясня, тъй като е прекомерно рано. За коя стокова група приказваме, за какъв тип надценка. Прекалено е в началото изявлението. Ако работим въз основата на цифри - стокова група, резултати, които въпреки всичко се разгласяват годишно, или одобрени бизнес модели в ритейл бизнеса и да си зададем в действителност въпроса - може ли ритейл бизнесът да съществува с такава мярка? "

" Пазарът в България е следният - 50% съвременна търговия, това са веригите, а другите 50% е обичайна търговия - пазари, дребни магазинчета. А съответно за " Кауфланд " спрямо другите пазари, на които се намираме, българският е един от най-конкурентните пазари. На седмица бройките, които виждате в рекламата, са от 325 до 400 продукта, това са продукти с понижение, т.е. имат добавена стойност за крайния консуматор и са ценови атрактивни. Между 48% и 50% от пазара, съответно за Кауфланд, е акционен - т.е. минава през реклама. Така че България има един от най-ценови атрактивните пазари спрямо други кауфландски страни ", съобщи още шефът на комерсиалната верига.

Попитан обаче по какъв начин по едно и също време българският пазар е измежду най-конкурентните, само че се дават десетки образци за артикули, които са по-евтини в чужбина, Чернев съобщи: " Да съпоставяме единични продукти в съответните страни е малко мъчно. Можем да приказваме за България, знаем каква е макроикономическата рамка и кои ограничения имат резултат върху инфлацията. (...) Въпросът е какъв е пазарът, доста значимо е от кое място каква суровина идва. Ако цената на маслото примерно в една страна сега пада, то е тъй като има прекомерно огромно произвеждане и това има резултат върху цената на крайния артикул. Конкретно става дума за Германия. Въпросът е и каква инфраструктура има в нашата страна, в случай че приказваме и за кооперативи, което е добра процедура в други страни - има ли такива в селското стопанство? "

За 17 години " Кауфланд " е платил 1,46 милиарда лв. налози на страната и над 932 млн. лв. чисти заплати и 307 млн. лв. осигуровки, не пропусна да изтъкне още той.

Максимално отворени за разговор остават от компанията, а среща сред представители на страната и веригите ще има през идната седмица.
 Явор Гечев: Цените на питателните артикули могат да се свият с 20%
Явор Гечев: Цените на питателните артикули могат да се свият с 20%

Хлябът у нас се прави единствено от българска пшеница, увери министърът на земеделието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР