Една от най-големите тютюневи компании "Филип Морис Интернешънъл" (Philip Morris)

...
Една от най-големите тютюневи компании "Филип Морис Интернешънъл" (Philip Morris)
Коментари Харесай

Бездимните продукти печелят пушачите у нас

Една от най-големите тютюневи компании "Филип Морис Интернешънъл " (Philip Morris) има бизнес у нас от 2006 година, когато стартира с продажбата на марките Marlboro и Parliament и на българския пазар. От този миг тя сполучливо уголемява гамата артикули, която предлага на пълнолетните пушачи.

През ноември предходната година тя показа и стартира продажба на най-иновативната разработка в историята на тютюневия отрасъл - системата за нагряване на тютюн IQOS (АйКоС).

Интересът към системата за нагряване е огромен. Лично видях, че българите към този момент познават нашия бездимен артикул и най-важното е, че действително го употребяват. Впечатли ме, че доста от тях го избират, вместо да палят цигара. Това показа Фредерик де Вилде, президент на концерна за Европейския съюз по време на среща с медиите в София.

За пръв път в България са представители на най-висшия мениджмънт на компанията, с цел да вземат присъединяване в най-големия фестивал за нововъведения и технологии "Уебит " (Webit Festival 2018), който се организира в София на 26 и 27 юни.

Системата за нагряване на тютюн IQOS е бездимен артикул, който нагрява електронно особено основани тютюневи стикове до 350 градуса и защото няма горене, не се образува пепел и пушек, а последното клинично изследване на компанията сочи към понижен риск за здравето на пълнолетните пушачи спрямо продължителното пушене. Това е по този начин, защото при нагряването няма горене и не се образува тютюнев пушек, а пара, съдържаща 90-95% по-ниски концентрации на нездравословни субстанции. След разделянето си с Alitria през 2008 година от Philip Morris са вложили над 3 милиарда $ в научна и развойна активност и още 1.5 милиарда $ в индустриални мощности. В двата научноизследователски центъра на компанията в Швейцария и Сингапур са привлечени над 430 научни служащи, които пък са създали бездимните платформи с 2350 издадени патента.

Десетки хиляди са потребителите в България, което е доста значимо за нас. Но ние не се интересуваме толкоз от завладяването на българския пазар. Всъщност обръщаме повече внимание на обстоятелството, че се трансформира държанието на пушачите, отбелязва Христос Харпантидис, ръководещ шеф на "Филип Морис Интернешънъл " за Югоизточна Европа. И на това, че хората го употребяват с готовност, приказват за нашия артикул, разискват изгодите от него и споделят усещанията си.

Президентът за Европейски Съюз Де Вилде означи, че с помощта на положителната регулаторна рамка у нас и бързото използване на европейската Директива за тютюневите произведения за малко време в България са реализирани доста положителни резултати, а страната ни се е трансформирала в водач в предлагането на бездимната опция IQOS.

Българските депутати вкараха през 2017 година нова обособена категория и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи произведения съгласно практиките в Европейски Съюз. Както в болшинството от останалите страни от Европейски Съюз, акцизът на нагреваемите тютюневи произведения, употребявани със системата за нагряване IQOS, е еднакъв на този на рязания тютюн и е към междинното облагане в Европа. Продажбата на бездимните нагреваеми тютюневи произведения е ориентирана към върлите пълнолетни пушачи, които желаят да се откажат от този табиет и да преминат на по-добрата опция спрямо това да продължат да пушат. "Но ние не желаеме продуктът ни да е просто мода, а да е осъзнато решение за смяна на навиците към възстановяване на живота ", безапелационен е Фредерик де Вилде.

Освен клиничните изследвания, които организира, компанията ползва и нов метод на предложение на технологията. Проследява се държанието на пълнолетните консуматори от момента на запознаването им с продукта и по-нататък при използването му. Проучва се по какъв начин един подобен софтуерен артикул се отразява на пълнолетните пушачи и методите те да се насърчат да преминат напълно към използването на по-добрите бездимни други възможности. Това включва непрекъсната грижа за клиентите с добре развъртян център за работа с клиенти, цифровизация и оптимизация на процесите в компанията. Оказва се, че огромна част от пушачите изцяло стопират да пушат и минават към бездимните други възможности, за които към този момент редица самостоятелни проучвания удостоверяват понижената токсичност. Но истината е, че сега в България IQOS е без конкуренция.

Ние постоянно се стремим да се вслушваме в потребителите, а това, че те минават към нашия артикул, значи, че съумяваме в този разговор, добави Де Вилде.

В момента системата за нагряване на тютюн се продава в 38 страни по целия свят, в това число и в България. Най-голям е ползата в Япония, като 40% от производството на бездимните артикули е предопределено точно за тази азиатска страна. Обяснението е, че новаторско настроените японци са привлечени от този високотехнологичен артикул, зад който стоят солидни научни разработки. Там пазарът е най-зрял и макар че има двама съперници, "Филип Морис Интернешънъл " остава ясно обрисуван пазарен водач, и то с огромна преднина.

Амбициите на компанията са до 2025 година общо 30% от предлаганите тютюневи артикули да са бездимните платформи. През миналата година 13% от чистите доходи на "Филип Морис Интернешънъл " са били от различната технология. Около 70% от вложенията в научна и развойна активност и към 40% от комерсиалните вложения на концерна са ориентирани към бездимната иновация. Но задачата е изпълнима, като се има поради обстоятелството, че в международен мащаб на ден 10 000 пушачи стопират да пушат и минават към системата за нагряване на тютюн IQOS.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР