Една от най-дълго пазените тайни в България беше разбулена по

...
Една от най-дълго пазените тайни в България беше разбулена по
Коментари Харесай

Падна тайната в коя чужда банка се съхранява 2/3 от златото на България

Една от най-дълго защитаваните секрети в България беше разбулена по време на чуването на двамата претенденти за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански и Андрей Гюров в комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Цончо Ганчев от "Възраждане " зададе въпрос къде се намира златния запас на страната. Това накара ръководителят на комисията Румен Гечев да си глътне езика, съобщавайки вест, която бе съзнателно защитавана в държавна загадка в продължение на десетилетия, написа блиц.бг.

От депутата се разбра, че златото на България е 41 тона, 27 от които се пазят в частната Bank of England, останалите 14 са у нас.

Народният представител попита дали ще си приберем кюлчетата от Острова поради войната в Украйна. "Колега, апелирам ви, да не размятаме пред цяла България кюлчета ", скочи Гечев.

Каримански съобщи, че не счита за удачно да подхващаме стъпки към преместване на съкровищата ни, тъй като нито знае какви са точните контракти, нито дали има наказателни клаузи по тях.

Той напомни, че златото сега е в на рекордно високи нива и даде обещание, че когато влезе в централната банка, би излязъл с отчет по тематиката до Народното събрание.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР