Една от най-честите причини за смърт на обитателите на аквариума

...
Една от най-честите причини за смърт на обитателите на аквариума
Коментари Харесай

Отравяне с амоняк при рибките - признаци и лечение

Една от най-честите аргументи за гибел на жителите на аквариума е отравянето с амоняк. Най-често се следи в нов съд, само че може да се случи и в работещ и добре открит аквариум, най-често при прибавяне на доста нови рибки по едно и също време или повреди във филтрацията.

Как и за какво се получава този сериозен проблем в акваристиката?

Известно е, че рибите и други животни, както и хората създават амоняк като резултат от естествените метаболитни процеси. Този детайл обаче е отровен и по тази причина множеството скотски типове незабавно го преобразуват в безвредната субстанция урея и го изхвърлят с урината.

Рибите не могат да правят този развой. Те непосредствено изхвърлят амоняка във водата през специфични кафези на хрилете. Ако това се случи в огромен воден басейн, както нормално става в дивата природа, амонякът незабавно се разтваря до дребни концентрации, които към този момент не са нездравословни.

В аквариумите нещата стоят по-различно. В лимитираното пространство амонякът се концентрира и равнището му може да скочи доста бързо до сериозни граници. Най-честата причина е разграждането на доста непотребна храна, хвърлена на рибките, която те не са изяли и тя се е утаила на разнообразни места, а след това е изгнила, наред с детрита и изпражненията, а самият развой става за дни.

Как реагират отровените рибки?

 Отравяне с амоняк при рибките - признаци и лекуване

Най-напред рибките се издигат на повърхността на съда, тъй като не им стига въздух. После хрилете им се оцветяват в кондензиран червен или виолетов цвят и наподобяват по този начин, като че ли кървят. Рибките престават да се хранят и стават летаргични. Някои рибки лежат на дъното с прибрани перки.

Ако не се вземат незабавни ограничения, стартира вътрешно увреждане на тъканите при рибките. Външното му отражение е червени жилки и кървящи язви по тялото и перките. Мозъкът и вътрешните органи, както и централната нервна система търпят провали освен това отравяне на рибки с амоняк. То приключва с летален излаз, в случай че не се лекува.

Лечението би трябвало да стартира с намаление рН на водата под 7. Между 25 и 50 % от водата би трябвало да бъде заменена. Нужна е престояла вода, само че в случай че такава липсва, може да се употребява и прясна, като се пусне мощна бликам в необятен съд. Температурата на новата вода и тази в аквариума би трябвало да бъде една и съща.

Ако процесът е напреднал, т.е. амонякът е над 0.1 мг на литър, нужно е да се стартира лекуване. Това ще облекчи рибките, огромен резултат има промяната на половината вода в аквариума. Възможно е да се създадат няколко такива смени на водата за малко време, с цел да се смъкна равнището на амоняка.

Според това какъв брой са потърпевши рибките, се взема решение дали да се употребяват препарати за обезвреждане на амоняка. Те го трансформират в по-малко токсични съединения.

Специалистите предизвестяват, че заради мощната токсичност на амоняка рибките се почесват по камъните или други предмети в аквариума и това може да бъде подправен знак за съществуване на паразити. Затова е значимо всеки ден да се тества водата за амоняк.

Все отново предварителната защита е най-важното за отбрана на рибките. Мерките за предварителна защита включват правила като: постепенно увеличение на рибките в съда, умерено хранене и изхвърляне на непотребната храна, постоянна замяна на водата, тестване на средата, с цел да се хване казусът в точния момент.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР