Една от ключовите политически интриги от последните години – около

...
Една от ключовите политически интриги от последните години – около
Коментари Харесай

Зеленски и Западът си плащат за лъжливите обещания

Една от основните политически интриги от последните години – към неспазването на Минските съглашения от Киев – този път най-сетне бе разкрита. Последното самопризнание по този въпрос направи този, от който преди всичко зависеше осъществяването на договореностите, а точно президентът на Украйна. Желанието му да преразгледа споразуменията най-сетне се извършва - само че по напълно друг метод, както желае Зеленски.

Продължава епичното пояснение на многострадалните Мински съглашения от украински и западни политици. Този пътсе означи президентът на Украйна Володимир Зеленски означи в изявление за “Шпигел ”. За да не даваме дълги цитати, дано се спрем на главните тези. Оказа се, че:

- Зеленски през цялото време не е имал желание да извършва Минските съглашения.

- Той непосредствено декларирал това пред Ангела Меркел и Еманюел Макрон при започване на президентството си.

- Той счита Минските съглашения за опит за „...засищане на апетита на Русия за сметка на Украйна “.

- Зеленски траял да се преструва, че извършва договореностите само в името на размяната на военнопленници.

Кандидатът Зеленски

Историята на връзките на Зеленски с Минските съглашения стартира още преди да бъде определен за президент на Украйна: като претендент за този пост той би трябвало да каже на гласоподавателите личната си позиция по този въпрос. От своя страна Москва добре осъзнаваше деликатността на обстановката за всеки украински политик, участващ в изборите.

Ето какво сподели Владимир Путин по този мотив („ Валдай-2018 “): „ Украинските управляващи не съблюдават Минските съглашения и няма да го създадат заради вътрешнополитически настройки. Имам поради идните президентски, а по-късно и парламентарни избори. Трябва да изчакаме да свършат вътрешнополитическите цикли и в действителност се надявам да успеем да изградим най-малко някакви връзки с новото управление на страната и да се споразумеем за нещо. ” С други думи, Русия направи всичко по силите си, с цел да улесни киевското управление да откри мир в Донбас.

Януари 2019 година Владимир Зеленски, който по това време стана водач на президентската конкуренция дружно с Петро Порошенко, в действителност сподели готовността си за договаряния. И с Русия, и с Донбас.

Припомняме, че в края на януари 2019 година посланици на страните от Европейски Съюз се срещнаха с него, като с любимец и евентуален победител на изборите. Ето по какъв начин украинската преса разказва това събитие: „ Посланикът на Франция Изабел Дюмон изключително го „ притисна “ с въпроса за решенията на казуса с Донбас. Отговаряйки на този и други въпроси, той разстрои и даже обезсърчи всички. Той сподели, че има намерение да седне на масата за договаряния с Путин ".

Бил ли е тогава почтен с посланиците? Всъщност единствено месец по-рано, в изявление с Дмитрий Гордон, той третира това малко по-различно. На пряк въпрос дали ще успее да приключи войната в Донбас, откакто стане президент, Зеленски отговори: „ Какви са методите, какви са формите? Минските съглашения не работят. Война ли? Аз персонално съм срещу: не съм подобен човек. Цялата тази тематика е обвързвана с човешкия животи. Затова незабавно отхвърлям всеки вид да вървим там с армията “.

На същото място той уточни подготвеност за договаряния " даже и с плешив демон ". Той посочи, че е подготвен да беседва освен с Путин, само че и с политици от ДНР и ЛНР. А самият резултат от договарянията (условията на Руската федерация и реципрочните условия на Украйна) ще бъде препоръчан на украинския народ – по време на референдум.

Днес Зеленски към този момент не може да бъде запитан какво е било това. Дали е било действителен сигнал за подготвеност за осъществяване на „ Минск “ (и неспособност да се каже това непосредствено, с цел да не настрои половината страна против себе си), или подготвеност за договаряния, само че без осъществяване на „ Минск “. Въпреки това, на фона на други политици, украинският гласоподавател гласоподава за него като последовател на мира. И самият Зеленски (искаше или не) пое отговорност за осъществяването на Минските съглашения.

Ето по какъв начин работи приемствеността на властта. Ако не желаете да изпълнявате Минските съглашения, подписани при Петро Порошенко, не влизате в президентството.

Въпреки това, почтено казано, означаваме, че в програмата на кандидат-президента Зеленски позицията му наподобява по-малко мирна: „ Трябва да спечелим мир за Украйна. Пред гарантите на Будапещенския меморандум и нашите сътрудници от Европейски Съюз ще сложим въпроса за поддръжка на Украйна в желанието ѝ да приключи войната, да върне краткотрайно окупираните територии и да принуди агресора да компенсира вредите. Отстъпването на национални ползи и територии не може да бъде предмет на никакви договаряния ”.

П резидент ът Зеленски

Още след първия тур Зеленски и неговият щаб признаха, че няма опция на Минските съглашения. Вярно, с украински привкус: „ Не можеш да се отдалечиш от тях. Наистина има доста моменти, които през днешния ден ни разрешават да кажем, че " Минск " не е изключително ефикасен. Това е правилно. Но е невероятно да се отклоним от този формат, тъй като всички основни наказания против Руската федерация са обвързани с Минск “, сподели през април 2019 година Дмитрий Разумков (тогава политически съветник в щаба на Зеленски).

Тогава самият Зеленски даде обещание да рестартира Минския развой (очевидно имайки поради разширението на участниците в него, както той приказва по-рано). В същото време прозвуча и тезата, която той в този момент повтори за “Шпигел ”: „ Задача номер едно е да върнем всички пленници и заключени, нашите моряци “.

Припомняме, че става дума за един от триковете на предизборната акция на Петро Порошенко, който в края на 2018 година изпрати кораби на украинския флот към тогавашните украински Мариупол и Бердянск през Керченския проток. Провокацията беше „ сполучлива “: екипажите бяха арестувани от съветските граничари, корабите бяха изтеглени до Крим. Връщането на корабите и членовете на екипажа беше първият опит на Украйна и Русия да открият разговор след края на ерата на Петро Порошенко. През септември се организира продан, при който екипажите на арестуваните кораби бяха предадени на Украйна, а през ноември бяха върнати самите кораби.

Това беше отстъпка на Москва към Киев, което апропо призна самият Зеленски. Международният арбитражен съд на Организация на обединените нации по морско право прикани Русия да освободи моряци и кораби. Изпълнението на решенията обаче беше непринудено, няма насилствени механизми. Далай Лама може също по този начин да приканва Русия. Ето за какво тогава Зеленски сподели, че връщането на моряците може да бъде „ първият сигнал от съветското управление за действителна подготвеност за преустановяване на спора с Украйна, първа стъпка към деблокиране на договарянията “.

„.Може би най-гигантската стъпка към мира “, оцени размяната и връщането на моряци президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Москва с право очакваше ответни стъпки от Зеленски. Нещо повече, след избирането му той прояви интензивност в тази посока. Още през май 2019 година той разиска Минските съглашения с Ангела Меркел, ръководителите на немското и френското външно министерство по телефона. През юни той посети Париж и Берлин, където беше контрактувано провеждането на среща в Нормандски формат. През юли Зеленски беседва по телефона с Путин (очевидно тогава той молеше за освобождението на моряците) и в Донбас беше подписано по този начин нареченото зърнено помирение.

Въпреки това през есента украинската страна стартира да се колебае. И по този начин, Тристранната контактна група за Донбас се контракти за развеждането на силите в Петровско и Золотое на 7 октомври, само че в действителност това се случи месец по-късно. По това време Киев намерено заявяваше, че по време на срещата на върха, планувана за 9 декември, Минските съглашения би трябвало да бъдат преразгледани.

Що се отнася до срещата на високо ниво, тя се организира по формулата: „ Стъпки към Украйна в подмяна на нейните обещания да се придържа към Минските съглашения “. Киев и Москва, с поддръжката на останалите участници, продължиха да работят за освобождението на пленниците, Червеният кръст получи достъп до всички арестувани, договориха се за по-нататъшно отцепване на силите. Договориха се за нова среща на високо ниво.

Киев заряза Минск

Въпреки това, даже през лятото на 2020 година Украйна не съумя да получи отговор по кое време ще промени конституцията във връзка с ДНР и ЛНР (една от значимите точки на Минските споразумения). Накрая през есента на 2020 година Украйна отхвърли да прегледа оферти от ДНР и ЛНР проект за деяние за осъществяване на Минските съглашения. Същият проект, който Владимир Путин подсети на Макрон по време на диалог на 20 февруари 2022 година Готовността да се „ беседва даже с дявола “ беше очевидно забравена в Киев по това време, настояващ единствено за преразглеждане на споразуменията.

По това време към този момент беше явно, че Зеленски печели време, надявайки се на отстъпки от Москва. По-специално за смяна на Нормандския формат и включването на Съединени американски щати и Европейски Съюз в него. Точно за това говореше Путин през лятото на 2021 година: „ Ключовите въпроси от живота на Украйна се вземат решение не в Киев, а във Вашингтон. Отчасти в Берлин и Париж. Е, защо да приказвам със Зеленски? “

Въпреки че самият Зеленски даде всичко от себе си, с цел да покаже готовността си за диалог, като предложения съветския президент или в Донбас, или във Ватикана. Той се опита да направи същото и след началото на СВО: „ Искам още веднъж да се обърна към президента на Русия. В цяла Украйна се водят боеве. Нека седнем на масата за договаряния, с цел да спрем загубата на човешки живот “ (25 февруари 2022 г.).

Но за какво да се върви някъде и да се срещат, откакто Зеленски не направи нищо преди този момент? Това, което му беше посочено през лятото на 2019 година Така да вземем за пример по този начин и не подвигна икономическата обсада на района, въведена от Порошенко.

„ Готови сме да създадем всичко, което е записано в Минските съглашения “, сподели Зеленски през юли 2019 година Очевидно две години по-късно той е викал Путин във Ватикана, с цел да му изясни за какво не го е направил.

Какви отстъпки чака Киев?

Дотогава обаче други съумяха да приказват вместо него. Най-близкият помощник на Зеленски, един от неговите щабни офицери (след изборите шеф на президентската канцелария) Андрей Богдан, в изявление през есента на 2020 година се изрази по този начин: „ Мога да осъждам единствено по някои обществени моменти, които разбирам добре. Сега, в случай че се разгласява известие, че е имало телефонен диалог сред Путин и Зеленски, само че излизат разнообразни прессъобщения за диалога, това се назовава „ дипломатически неуспех “. Значи договарянията са тръгнали зле. Това, което виждам, коства ми се, че ние някак жестоко прецакахме Путин. Обещахме едно нещо и не направихме нищо ”.

Мистериозното „ коства ми се ” въобще не е мистерия: „ Представителите на Русия не са подготвени нито за секунда да се отклонят от Минските съглашения. За тях първата кардинална точка: промени в Конституцията. Те не са подготвени да продължат диалога по-нататък. Те имат всичко ясно и разумно построено. Но нашето общество не е готово да го разисква. ”

Не става дума единствено за обществото. Според Богдан Зеленски до последния миг е чакал някаква отплата от Русия (за Крим, за Донбас, за водата в Крим...). Тоест „ Ние сме подготвени... “ от 2019 година може би е било правилно. Но с конкретизиране: "... за ХХХ милиарда $. "

Малко евентуално е през цялото това време Зеленски да е крил желанията си да търгува с Минските съглашения от другите участници в Нормандския формат. И е малко евентуално Киев да не може да разбере безсмислието на сходни пазарлъци. Все отново Берлин и Париж са участници в Нормандския формат през цялото време на украинската рецесия. И тяхно директно обвързване беше да отърват Зеленски го от фантазиите, че е допустимо да се прераздадат картите по средата на играта.

Тъй като това не се случи, ще би трябвало да признаем, че освен Зеленски е виновен за неуспеха на договарянията и силовия вид за разрешаване на украинската рецесия. Лидерите на Германия и Франция споделят тази отговорност с него. С други думи, всъщност това беше скрит план за нарушение на Минските съглашения сред Киев и водещите страни на Запада. Още повече, че преди два месеца Ангела Меркел сподели същото, което Зеленски споделя в този момент.

Що се отнася до преразглеждането на Минските споразуменияот Минск, Зеленски в действителност го реализира.Преразглеждането стартира с признаването от страна на Русия на суверенитета на ДНР и ЛНР (21 февруари 2022 г.), както и включването на новите територии в състава на Русия (30 септември 2022 г.). Ревизията продължава и до през днешния ден като част от СВО и президентът на Украйна може да взе участие в нея, като инициира действителни мирни договаряния с Москва.

Да, процесът на преразглеждане беше ненапълно едностранен. Но Зеленски може да вини само себе си за това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР