Една от характеристиките на диалога НАТО - Русия е, че

...
Една от характеристиките на диалога НАТО - Русия е, че
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Русия и САЩ гледат един към друг над Европа

" Една от характерностите на разговора НАТО - Русия е, че Русия и Съединени американски щати гледат един към различен над Европа . В момента сме очевидци на резултата на едни по-дълбоки процеси, които се развиха в света след края на Студената война ". 

Това сподели пред БНР дипломатът от кариерата Любомир Кючуков, директор на Института по стопанска система и интернационалните връзки. И разясни: 

" От началото на века протичаха два процеса, редом водени от Съединени американски щати и от Русия . Съединени американски щати се опитваха да утвърдят своята позиция на хегемон в един еднополюсен свят. В резултат на това се родиха Афганистан, Сирия, Либия, Ирак. От друга страна Русия беше заета с възобновяване и одобряване на личната си държавност. Тогава се роди Чечня. Тези два процеса бяха еднопланови, противоположни, само че дълго време не се засичаха, тъй като единият беше световен, а другият народен. Проблемите породиха, когато тези процеси се засякоха на полето на постсъветското пространство . Тогава се родиха Южна Осетия, Крим, Абхазия, Донбас. Най-интересното е, че тази борба обслужи и двете страни, като послужи за консолидация ". 

По думите му  и Франция, и Германия имат визия, че Европа в никакъв случай няма да е сигурна, в случай че е конфронтирана против Русия :  

" Европейски Съюз се пробва да откри своето място в този разговор. Проблемът е, че Европейски Съюз не е обединен по него, има доста разнообразни позиции. Изключително доста се разграничават позициите на Франция и Германия от една страна и от друга - тези на Прибалтика, Полша и Румъния, които са доста по-близки до тези на Вашингтон... Еманюел Макрон се пробва да реализира общия вектор, който да не бъде еднопосочен и конфронтационен в границите на Европейски Съюз и който се вписва и в по-широката упоритост на Европейски Съюз да се трансформира в независим световен състезател . Еманципация - политическа от Съединени американски щати, икономическа - от Китай, ресурсна - от Русия. Но равноправност значи съдействие, пълноправие, а не борба ". 

В предаването " Събота 150 " Кючуков добави: 

" Самият разговор сега е усложнен. В последните години разговорът се трансформира не в средство за търсене на решения, а в естрада за отправяне на взаимни обвинявания.  Нивото на риск е толкоз високо, че разговорът е ангажиран да държи борбата под надзор, а не да деескалира напрежението ". 

Според него  Турция се пробва да е деен състезател във всички тези процеси , защото упоритостта на страната е да стане районен водач и световен фактор. 

" Изхождайки от радикално противоположни позиции, Турция и Русия намират общественост в ползите си - да изолират другите световни играчи от решаването на районните проблеми. Тяхното партньорство е ситуационно, не стратегическо ". 

Той изрази вяра, че  няма да се стигне до въоръжен спор с непосредствено ангажиране на световните сили - Русия и НАТО

" Има съзнанието, че нещата са близо до сходен спор. Единственият  директен резултат от преговорния маратон сред Съединени американски щати и Русия беше общото заявление, че потреблението на нуклеарно оръжие е неприемливо ". 

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР