Една от големите заплахи пред черноморските солници е ниската продукция,

...
Една от големите заплахи пред черноморските солници е ниската продукция,
Коментари Харесай

Тази българска индустрия скоро може да изчезне

Една от огромните закани пред черноморските солници е ниската продукция, ниската соленост, защото климатът не е идеалният за правене на сол, съобщи.

Според анализатори тези фактори вършат българската сол неконкурентна по отношение на тази от Египет, Тунис и останалите страни от Африка. Освен всичко там се използват машини за добиването на продукта, а в България към момента се употребява ръчен труд, който е доста безценен. Предвижда се от идната година в Бургаските солници да бъде внедрена машина за събиране на сол, а специалността на хората, които събират сол да се трансформира в изчезваща.

Инфраструктурата на солниците,

се поддържа от този, който ръководи територията. Това е скъпа инвестиция и доста постоянно практиката сочи, че вложителите се отхвърлят, какъвто е казусът с черногорските солници - Улчин. Там упадъкът на солодобива е в основата на проблемите с лагуната, която стартира да се унищожава, тъй като няма структури, които да поддържат водния режим. Това е съществена опасност и за нашите солници - Бургаски и Поморийски, тъй като добивът на сол може да се трансформира в стопански неизгодна активност, а това може да заплаши екосистемата.

В Бургас инфраструктурата на солниците се поддържа през европейски планове, територията е държавна, само че е отстъпена за менажиране на частна компания. Преди годините бе приватизирана, по-късно деприватизирана, в този момент още веднъж я ръководи частно лице.
 Ще бъде ли позволена преработката на промишлен коноп у нас?
Създават напълно нова промишленост у нас?

Преработването на промишлен коноп може да бъде разрешено

Включването в европейски планове е от огромна изгода за притежателите, които оперират териториите, тъй като по този метод се вършат вложения, които не могат да си разрешат сами. На територията на Атанасовско езеро, което е част от Солниците, работят два европейски плана, чиято съществена цел е възобновяване на проблематична инфраструктура. Първо това бе " Солта на живота ", а в този момент - " Лагуната на живота ", ръководени от Българска фондация Биоразнообразие.

" С тези два плана сме съумели да възстановим 35% от инфраструктурата на езерото. Ние се концентрираме върху най-ключова, най-рискова и най-податлива на влияние инфраструктура като насипи, валове, избрани места, където чакаме да пристигна огромна вода или не са в положително положение, нашите грижи са свързани с инфраструктурата " споделя Радостина Ценов, преставител на Фондацията. А по-добрата инфраструктура ще разреши на компанията да получава по-ефективно сол, с цел да се конкурира с другите страни.

Към този миг са построени три огромни насипи с дължина 6 км, които би трябвало да възстановят водния режим в тази част на езерото.

Дигите са разрушени през 80-те и 90-те години на предишния век. За да имат проводимост, те би трябвало да се чистят от време на време. Ако ги няма, самото то ще се трансформира в един огромен водоем, който ще загуби солеността си, споделят еколозите. Ценното на Атанасовско езеро е, че то е разграничено на 160 обособени басейна. В тях водата е с друга соленост и разнообразни водни жители.
 Англия обмисля да наложи налог върху продажбите на захар и сол
Англия обмисля да наложи налог върху продажбите на захар и сол

Препоръката е за такса от 3 паунда за кг захар и 6 паунда за кг сол

" Солниците са изкуствени екосистеми, те са основани от индивида и като такива се нуждаят от характерни грижи, с цел да могат да действат. От една страна да извършват функционалността на депа за естествени запаси, каквато е солта и въпреки това - запазване на екосистемите като природа. Още по-ценно е, че те са свързани с обитаеми места. Повечето от европейските солници се намират до емблематични обитаеми места, Атанасовско езеро е превъзходен образец за това.

В момента само във Франция солодобивът получава подкрепи от страната под формата на дотации, само че там той се води селскостопанска активност, в останалата част на Европа е промишлена активност, тъй като действително е минна активност.

Днес солниците са изправени пред огромни провокации,

тъй като дребните са обречени на загуба и изгубване под напора на огромните солници в Египет, Тунис и Израел. Високата себестойност на продукцията и ниската цена, неналичието на работна ръка и нужда от огромни вложения са едни от аргументите за техния крах.

След тази година българската сол ще бъде с нова цена - ситната е с цена 4,50 за половин кг и 4,20 за същото количество кристална сол, която се употребява за консервиране.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР