Една от големите слабости на фискалната политика у нас е

...
Една от големите слабости на фискалната политика у нас е
Коментари Харесай

Най-малко 7% от държавния бюджет са на ръчно управление, алармира ИПИ

Една от огромните недостатъци на фискалната политика у нас е дискрецията при осъществяването на обществените разноски или т.нар " ръчно ръководство " на бюджета от страната на изпълнителната власт. Това сочи отчет на Института за пазарна стопанска система, който изследва изключителните държавни разноски през 2016 и 2017 година

Данните за последните две години демонстрират, че над 7% от годишните разноски по консолидираната фискална стратегия се отпускат с разпореждане на Министерския съвет, а от месечните данни се вижда, че през ноември делът им се усилва до 6.5-9,5%, а през декември скача даже до 23-26%.

Близо три четвърти от в допълнение отпуснатите средства са за министерства, а към 13-17% са за общини. По този метод Министерският съвет има въздействие върху над една четвърт от годишния размер на програмните бюджети на министерствата, което съставлява съществено дискреционно въздействие върху ръководството на обществените финанси, пишат анализаторите. Същото важи и за финансирането на общинските бюджети от централния бюджет. При тях спомагателните разноски съставляват 11-14% от годишния бюджетен трансфер за тях, което, въпреки и по-малко като размер, също съставлява забележителен дял от финансирането за локалните управляващи.

Практиката на ударни обществени разноски в края на годината е мощно изразена до 2008 година, въпреки че и през идващите години е налице, само че в по-малки размери. Възстановяването ѝ през последните години е отрицателен сигнал за надеждността и предвидимостта на провежданата фискална политика, защото ясно илюстрира, че тя се ръководи ръчно, т.е. дискреционно, вместо да почива на закона за бюджета и положителните практики, показва се още в отчета.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР