Една непрозрачна продажба на Нефтохим ще замете редица сделки, неясни

...
Една непрозрачна продажба на Нефтохим ще замете редица сделки, неясни
Коментари Харесай

Хиновски: Лукойл ще направи сделката за продажбата си непрозрачно

" Една непрозрачна продажба на " Нефтохим " ще замете редица покупко-продажби, неразбираеми за българското държавно управление. Затова ние от години наред предлагаме Министерския съвет да вкара специфичен режим на ръководство на " Нефтохим ", както направи Италия с рафинериите на " Лукойл ". Това щеше да е опция да се изсветли цялата им политика през годините ", уточни той в ефира на Българска национална телевизия.

Дали продажбата на рафинерията ще се отрази на цените на горивата, зависи от новия притежател, счита Хиновски.

 

" Ако той следва европейските стандарти на бистрота и съблюдава нормите на доходност без свръхпечалби, не би трябвало. Неясно е бъдещето на цените на петрола след войната в Близкия изток, само че съгласно мен няма причина за повишаване на горивата в България ".

 

Иван Хиновски изясни, че наложената такса за транспорт на съветски газ през България съставлява данък и съобщи, че страната ни има суверенното право да го постанова.

 

" Този данък идва много късно, трябваше да бъде натрапен още от министър Николов през 2021 година - тогава имаше всички учредения да се промени таксата, тъй като цената на газа беше висока ".

Газопроводът " Турски поток " изпитва ликвидни проблеми, а постъпленията са незадоволителни, разяснява още специалистът.

 

" Нямаме икономическата картина на този план - разноски и доходи. В момента нашето държавно управление се пробва да усъвършенства финансовите потоци на " Булгартрансгаз ", а тези акцизи отиват в бюджета. България значително компенсира един план, който беше натрапен от Русия и " Газпром ".

Дори да има арбитраж по случая, политиката върху енергийни артикули и услуги е суверенно право на всяка страна и финансовото министерство може да показа прецизен разбор за какво акцизите се постановат тъкмо в този миг, сподели още Хиновски.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР