Една майка взе над $77 000 студентски заеми, за да изпрати сина си с аутизъм в колеж. Той изтри дълга си, но тя все още изплаща своя, без да му се вижда край.

...
Марша Уипърман, на 59 години, взе студентски заем за родители
Коментари Харесай

Марша Уипърман, на 59 години, взе студентски заем за родители PLUS, за да може синът й с аутизъм да посещава колеж.

Той получи пълно и трайно освобождаване от отговорност, но тя все още има дългове от $77 000.

Тя желае да има повече възможности за облекчение за родители като нея.

59-годишната Марша Уипърман беше готова да направи всичко необходимо, за да даде на сина си възможно най-добрия живот.

След като получи дипломата си за средно образование през 2011 г., синът на Уипърман искаше да продължи да следва образованието си, но той трябва да се запише в програма, която най-добре ще отговаря на нуждите му, като се има предвид, че той е от аутистичния спектър. За щастие те намериха програма в частен университет в Калифорния, която щеше да даде на сина на Уипърман шанса да учи изкуство и дизайн – области, в които той беше отличен – и Уипърман не се замисли.

Синът й беше приет в програмата и въпреки че получи няколко стипендии, те не бяха достатъчни, за да покрият цялата такса за обучение. Така синът на Wipperman получи федерална студентска помощ на негово име, а Wipperman изтегли заем за родители PLUS от $77 000 – вид заем, който родителите могат да вземат за децата си, който може да покрие пълните разходи за обучение.

"Когато той имаше тази възможност и беше приет обаче, ние щяхме да платим за това. Не ме интересуваше, защото ще го подпиша", каза Wipperman пред Insider. „Ще го платя. Никога не съм мислил, че няма да го платя и все още бих го направил днес. Така че току-що се отказах от заемите на родителите си, защото това е, което родителите правят.“

Синът на Wipperman завършва бакалавърска степен през 2017 г. и предвид диагнозата му за аутизъм, той отговаря на изискванията за освобождаване от пълно и трайно увреждане, което облекчава дълга на кредитополучателите, които докажат, че са напълно и трайно инвалиди, чрез потвърждение от Министерството на по въпросите на ветераните, Администрацията за социално осигуряване или лекар.

Той все още трябва да се придържа към тригодишен период на наблюдение, в който трябва да провери дали инвалидността и доходите му са непроменени или заемите му биха могли да бъде възстановен.

Но Уипърман е обременена от студентски заеми, които е взела за сина си, и въпреки че каза, че ще направи същото нещо отново, за да помогне на сина си да има бъдещето, което тя иска за него, искаше й се да има възможност родители като нея да потърсят облекчение.

Според уебсайта на Федералната помощ за студенти, Уипърман може да види изтриването на дълга си само ако тя умре, стане напълно и трайно инвалидизирана или подаде документи за фалит.

"Ако неговият можеше да бъде освободен, защо да не може и този на родителя, ако заемът на родителя беше и може да бъде изтеглен само за студента?" Уипърман каза.

„Направих 100% това, което трябваше да направя в този момент“

Заемите за родители PLUS дадоха възможност на сина на Уипърман да посещава колеж, а тя не искаше са го направили по друг начин. Но това, което отличава нейните заеми от типа федерален директен заем, който синът й е взел, е, че заемите PLUS нямат лимит за заемане, което означава, че родителите могат да поемат значителна сума дълг без никакви бариери, за да са сигурни, че могат да си позволят да изплатят баланс.

Освен това, заемите PLUS имат най-високия лихвен процент от всички федерални заеми, което може да доведе до скок на баланса, ако кредитополучателят не може бързо да изплати дълга си.

< p>"Направих 100% това, което трябваше да направя в този момент", каза Wipperman. „Не ме интересуваше как ще си го позволим. Работих на четири работни места на непълен работен ден, за да съм сигурен, че той може да отиде в тази програма. И ще се погрижа сметките му да бъдат платени. Мога да ги плащам, докато не умре."

Уипърман се присъединява към други родители, които са взели дългове за децата си, защото това е единственият вариант да им дадат висше образование. Insider по-рано разговаря с баща, който е взел 550 000 долара заеми PLUS за петте си деца, и той каза, че „се стреми да плаща 3000 долара на месец през по-голямата част от остатъка от живота си.“

“ Просто няма да рискувам да не изпратя децата си на училище, въпреки че това ще създаде огромна финансова тежест“, каза той. „Това не е опция.“

Облекчаването на студентския дълг на Байдън „дори не е моят фокус или грижа“

За някои родители заемите PLUS са включени в плана, обявен от президента Джо Байдън през август, за да анулира до $20 000 студентски дълг за федерални кредитополучатели. Въпреки че планът е спрян поради два съдебни дела, подкрепени от консерваторите - Върховният съд трябва да издаде решение относно законността на облекчението до юни - родителите и милиони други кредитополучатели може да получат намаление на своите баланси тази година.

Но това не е най-важното за Уипърман и тя продължава да се грижи за сина си, докато управлява собствения си студентски дълг.

„Мисля, че ще помогне на някои хора. Мисля, че ще вероятно ще помогне на много хора", каза Уипърман. „Но това дори не е моят фокус или притеснение в момента. Това е просто процесът на TPD.“

Отделът по образованието предприе стъпки за реформиране на процеса на облекчаване на дългове за кредитополучателите на TPD, много от които са виждали заемите им са възстановени въпреки статута им на инвалидност.

След доклад от 2016 г. от Службата за отчетност на правителството установи, че 98% от възстановените уволнения поради инвалидност са настъпили, защото кредитополучателите не са представили необходимата документация, министърът на образованието Мигел Кардона се отказа от изискването за подайте документация, потвърждаваща дохода.

Сега Wipperman просто се надява, че облекчението може да бъде разширено за родители като нея.

„Не съм давал заеми, нито съм искал да издържам сина си чрез пет години уроци и го карах всеки ден, защото съм луд. Исках той да успее и бях напълно отдаден на мечтата му", каза Уипърман. „Това е, което трябва да направите. Това е просто част от това да си родител на възрастен/дете с увреждания.“

Историята е публикувана първоначално през април 2023 г.

Прочетете оригиналната статия на Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР