Една изключително любопитна интерпретация на гръко-руския диригент Теодор Курентзис, който

...
Една изключително любопитна интерпретация на гръко-руския диригент Теодор Курентзис, който
Коментари Харесай

„Дон Жуан“ на Моцарт от Залцбургския фестивал

Една извънредно любопитна интерпретация на гръко-руския диригент Теодор Курентзис, който беше посрещнат скептично и с изчакване при започване на своята интернационална кариера, само че не щеш ли към този момент шества по огромните подиуми. Маестро с тип на пънкар, с поведение на гуру и с известност на екстравагантен работохолик.


Скандалът беше инжениран с комбинацията Курентзис-Кастелучи. Алегоричният и асоциативен прочит, към който се е стремил екстравагантият режисьор също към този момент звезда Ромео Кастелучи, се получава на моменти, считат критиците. А задачата очевидно е изостряне на сетивата на фена, предизвикан да проникне оттатък конкретиката на сюжета и да прочете събитията отвън времето. В една душевно-мистична действителност, нещо като кошмарно, само че и бленувано съновидение, за което оказва помощ и релефната съвсем барокова мелодичност на оркестъра и артистите. Нонавлизайки в една сходна трактовка, рискът е да се стигне до абстрактно-нелогични и съвсем налудничави решения, което несъмнено не се хареса на критиците.

„ Това е най-необичайният „ Дон Жуан “, поставян в миналото... Публиката се наслаждаваше на прелестната музика, на великодушните декори, на ексцентричните до кичозност хрумвания на Кастелучи. Но едно можем да кажем сигурно: Моцарт към този момент не живее в Залцбург... “, безапелационни са в „ Ди Велт “.

„...и блестящата Надежда Павлова в ролята на Дона Анна не можа да ни освободи от напрежението, пеейки пред една патерица. Дори и тази опера на оперите, може да се загуби в несвързания поток от асоциативни съоръжения на сцената. Човек първо се уморява, а след това се вбесява. “ – пишат в „ Тагесшпигел “.


Теодор Курентзис, Надежда Павлова и Ромео Кастелучи не работят за първи път дружно. Дебютът в Залцбург е за съветското сопрано. Диригентът и Павлова са с дългогодишна взаимна активност още от операта в Перм, където Курентзис беше музикален шеф. Там вършат дружно с Кастелучи „ Жана д`Арк на кладата “ от Онегер. Оркестърът и хорът „ МузикАетерна “ са учредени от Курентзис през 2004 година в Новосибирск, тъй че брилянтният тон е изработван с години.

Останалите солисти в „ Дон Жуан “ са – Давиде Лучано, Мика Карес, Майкъл Спайърс, Федерика Ломбарди, Вито Прианте, Давид Щефенс и Анна Луция Рихтер.


Запис на спектакъла, състоял се в границите на на 26 юли 2021 година, може да слушате по стратегия „ Христо Ботев “ на 4 септември от 20 часа .

Съдържание на
Снимки: Monika Rittershaus / salzburgerfestspiele.at
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР