Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са

...
Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са
Коментари Харесай

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„ Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, с цел да кажат, че поради липса на консумативи е сложено под риск следенето им на вирусния им товар . Това е основно значимо проучване, което дава успокоение както на самите пациенти, по този начин и на техните сътрудници и дава информация на лекарите за тяхното обективно здравословно положение “,  сподели пред БНР Александър Миланов от Национална пациентска организация. От Неправителствени организации алармират за неналичието на консумативи от месеци за следене на вирусния товар на пациенти с ХИВ у нас.
„ ХИВ води до СПИН и в случай че ние не направляваме този вирус и не го измерваме с това проучване, пациентите могат да развият устойчивост към антиретровирусната терапия и без да желаят да попаднат в обстановка на СПИН.
В 21 век е безусловно неприемливо да загинеш от СПИН при изискване, че има съвременна терапия и компрометиране на здравето с това лекуване е повече от притеснително за нас “, разясни още Александър Миланов.

Миланов показа казуса в развиване:

" Обявената от  Министерството на здравеопазването през януари за закупуване на нужните диагностикуми и консумативи за ХИВ и други инфекциозни болести се провали при започване на май с преустановяване на повече от половината от оповестените позиции, в това число и позицията за проби за установяване на вирусен товар за ХИВ. В резултат на това, постоянното вирусологично следене на пациентите с ХИВ бе нарушено и такова не се организира през последните месеци .



В отговора, Министерство на здравеопазването осведоми, че към 1 юли Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ разполага с 1008 теста за вирусен товар, с които могат да бъдат изследвани 945 проби от пациенти . Във връзка със създалата се обстановка обаче, в НРПЛ по ХИВ са взети ограничения тези налични диагностикуми да бъдат употребявани за проучване единствено на най-приоритетните пациенти,  а точно бременни дами, новородени деца от майки с ХИВ, новодиагностицирани пациенти, пациенти със промяна на лечението и пациенти, на които лекуващите лекари изискват незабавно проучване.

Всички останали проби постъпили в лабораторията, които не попадат в предпочитания лист, се съхраняват според инструкциите, се споделя в писмото, както и, че ще бъдат изследвани при първа опция и според от доставката на проби.

Решението на Министерство на здравеопазването е да закупи до 300 хиляди лв. избран брой диагностикуми за вирусен товар, които няма да стигнат до на никое място ", съобщи още Миланов.

На запитването на Неправителствени организации по Закона за достъп до публичната информация от Министерство на здравеопазването показват:

" Заедно с осъществяване на процедурата по директно договаряне за незабавна частична доставка на проби за вирусен товар до 15 август , Министерство на здравеопазването е образувало и работна група, която да приготви оповестяването на нова социална поръчка за обезпечаване на цялото належащо количество консумативи. Ведомството прецизира също, че са направени и промени в нормативната база за медицинските произведения, с което се облекчават условията към участниците в публични поръчки.

" Този отговор на Министерство на здравеопазването е безусловно неудовлетворяващ , тъй като ние не можем да разбираем на пациентите по какъв начин те да се придържат към своята антиретровирусната терапия и да поддържа неоткриваем вирусния си товар, / този, за който сега липсват реактиви/. Ако това се прави -  пациентите не могат да предават ХИВ при полови контакти, при интервенции, при преливане на кръв, могат да имат клинично здрави деца.

Това не е волност да изследваш вирусния товар на ХИВ позитивните пациенти, а отговорност към обществото и ги подтиква те да поддържат вирусния си товар, с цел да не компрометират и личното си здраве ", безапелационен е Миланов.

Миланов уточни още в " Преди всички ", че от две години няма гратис проучване за ХИВ , както беше преди три години, като изключение са 13 държавни ХЕИ - та, където да се изследваш гратис, само че те пък работят предпочитано за Covid-19.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР