Една година след земетресението, което опустоши части от Сирия и

...
Една година след земетресението, което опустоши части от Сирия и
Коментари Харесай

Родена под руините: Афраа, която оцеля при земетресението в Турция и Сирия

Една година след земетресението, което опустоши елементи от Сирия и Турция, сирийското момиченце Афраа ал-Савади играе с братовчедите си в дома на вуйна си и чичо си. Историята споделя Ройтерс.

Сега дребното сираче живее при роднините си, откакто нейните родители, братя и сестри, починаха под руините на жилището им.

То е изгубило родителите си както и братята и сестрите си

Афраа, която към този момент е съвсем на една годинка, поддържа връзка най-вече с чичото си Халил ал-Савади, който споделя пред  Ройтерс по какъв начин дребното дете се е трансформирало в „ още един член на фамилията му “.

„ Това е бебето Афраа, родено под руините. Сега е съвсем на една година. Слава Богу, че е добре, в положително здраве e и към момента живее с мен “, изяснява Халил.

Кадри, публикувани в обществените медии предходната година незабавно след земетресението, демонстрираха по какъв начин избавител изважда отдолу под руините дребното бебе, покрито с прахуляк. То е намерено с пъпната шнур, тъй като се ражда тъкмо по време на мощните земетресения през февруари 2023 година

Бебето е откарано в болница и в началото носи името Ая, което на арабски значи „ знамение “. Лекарят, който тогава поема грижите за новороденото, споделя, че момиченцето е с подутини и синини и едвам диша. Година по-късно следи от тези пострадвания няма, само че болката от загубата на Халил остава.

Ая е открита в Джендерис повече от 10 часа след първото земетресение

„ Последната година мина в горест и беднотия. Въпреки всичко Афраа значи всичко за мен, тя ми припомня за татко си, за майка си и за братята и сестрите си всякога, когато я погледна “, отбелязва с горест Халил.

Новороденото беше разпознато като „ детето на Абдала и Афраа Млейхан “, които са извадени мъртви от купчината бетон и тухли. Заедно с тях са починали и всички останали деца на фамилията.

   View this post on Instagram

A post shared by Ghaith Alsayed (@ghaith.alsayed)

„ Имам четири дъщери и двама сина, а в този момент към тях се добави и още една щерка. Това е Афраа. Слава Богу. Щастливи сме, че я имаме “, отбелязва още мъжът.

Лелята на Афраа по бащина линия – Хала, и чичо ѝ Халил ал-Савади взимат племенницата си и я кръщават на умрялата ѝ майка.

Най-малко 1602 са жертвите в Сирия на пагубните трусове в Турция

Джандарис, където живеят Халил и фамилията му, беше един от най-тежко засегнатите градове в следените от бунтовниците елементи на Северна Сирия, напомня организация Ройтерс.

Една година по-късно Халил, който към този момент е татко на общо седем деца, разказва към момента сложните условия на живот в региона.

По последни данни - стотици починали, хиляди ранени, хора, затрупани под останките на здания

Най-смъртоносното злополучие в актуалната история на Турция – трусът със мощ 7,8 по Рихтер, който изравни със земята градовете в югоизточната част на страната и прилежаща Сирия, умъртви повече от 50 000 души в Турция, както и към 5900 души в Сирия.

Земетресението остави милиони без дом и ги обрече на живот в бедност, написа още организация Ройтерс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР