Една година след като бившият правосъден министър Янаки Стоилов внесе

...
Една година след като бившият правосъден министър Янаки Стоилов внесе
Коментари Харесай

ВСС най-после гледа исканията за отстраняване на главния прокурор

Една година откакто някогашният правосъден министър Янаки Стоилов внесе първото искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, то ще бъде разисквано от Висшия правосъден съвет (ВСС) всъщност. Заедно с него кадровиците ще дебатират и върху предлагането на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова, което пък беше подадено в съвета на 2 март тази година.
Двете са включени като първа точка в дневния ред на Пленума на кадровия орган в четвъртък. Те извървяха дълъг процесуален път, до момента в който се стигне до тяхното разискване всъщност.
Самият Гешев нееднократно е казвал, че няма терзания и държи да се прегледат двете оферти, с цел да може да обори изказванията в тях.
Служебният правосъден министър Янаки Стоилов внесе настояването на 16 юли предходната година. В него се твърди за четири нарушавания на Етичния кодекс на магистратите в активността на Иван Гешев - на правилата за безпристрастност, благовъзпитание и конфиденциалност, както и на отговорностите му като административен началник.
На 22 юли предходната година с 12 на 8 гласа кадровиците не го позволиха за разглеждане всъщност. Мнозинството от тях беше на мнение, че правосъден министър не може да желае предварителното преустановяване на мандата на тримата огромни в правосъдната система. Тогава Янаки Стоилов апелира във Върховния административен съд (ВАС) и изиска Конституционният съд (КС) да каже дали има това право.
Още щом встъпи като правосъден министър, Надежда Йорданова даде обещание, че и тя ще внесе искане за предварителното преустановяване, само че на други учредения. Не бяха - поради настояването за снемане на имунитета на евродепутатката Елена Йончева, осъждането на България по делото на Николай и Евгения Баневи, случаите на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година
Тя внесе настояването си, откакто през февруари Конституционен съд разгласи, че правосъдният министър има право да желае предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.
После Върховен административен съд задължи кадровиците да се произнесат и по настояването на Янаки Стоилов. Те пък взеха решение, че то се нуждае от актуализиране, само че в последна сметка го позволиха в целокупност. Отказаха обаче да гледат някои от причините на Надежда Йорданова, поради което последва друго дело във Върховен административен съд. Съветът писа и правила за процедурата. (24часа)
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР