Една експозиция – не в галерия или друго пространство за

...
Една експозиция – не в галерия или друго пространство за
Коментари Харесай

Веско Велев: Опитвам се да добавя и понятието време като живописна материя

Една експозиция – не в изложба или друго пространство за изкуство, а в ателието на художника Веско Велев – самобитната му работилница, където картини и пластики населяват селската му къща в Дълбок дол и най-много – на двора.

Веско Велев предложения свои сътрудници, фенове, колекционери и близки другари за една нетрадиционна среща с най-новите му произведения. В Дълбок дол художникът е разположил най-вече пластики, статуи от камък и керамика, живопис, с които обживява предмети от битието на българина през вековете, основава нова забавна иконография, живопис върху материали, взети от всекидневието на дамата – совалката, съда за месене на самун – с цел да сътвори нови поетични орбити, изпълнени с музика и цвят. 

Ето какво съобщи Веско Велев за " Артефир ":

" Цялата концепция беше да направя една " обемна картина " и може би това ми даде нужната сила, а усилието беше нечовешко. Това са огромна част от моите работи, които живеят в действителна среда, в която пребивавам и аз, и се усещат добре.

Аз се пробвам да вкарам в работите си понятието време като изразно средство. Живописта има няколко изразни средства – цвят, линия, форма, създаване, пространство, дълбочина... Аз се пробвам към всичко това да прибавя и понятието време като живописна материя обаче, като средство за създаване. Всъщност са остарели предмети, пък, поставени по избран метод, стартират да работят като съвременни и модерни работи. Предметите са от бита на българина в едно много дълго време – 100-200 години... Времето носи цялата просвета на българина – битова, занаятчийска.

Във времето тези предмети, съдове са получили друга стойност. И аз ги виждам по този метод, само че в това време се пробвам да ги вкарам в едно съвременно пространство, с цел да имат модерно звучене и фенът подсъзнателно да усети, че някъде там надълбоко е магията на целия живот на българина. "

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова - БНР, изложба " Стубел ", персонален списък

 Веско Велев е роден на 18.03.1956 година в с. Кърнаре, област Пловдив. През 1985 година приключва Художествената академия в София, компетентност живопис в класа на професор Иван Кирков. Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол.

Работи с идентична лекост живопис, дърворезба и керамика, рисува върху хартия и има изяви в региона на концептуалното изкуство.

В креативната си биография Веско Велев има: 12 национални изложения, над 30 независими изложения, присъединяване в 13 интернационалните и 16 групови изложения

Награди:
Лауреат на Есенния салон в София през 1993 г.; Награда за най-хубава галерия на годината в изложба " Ирида " за 2002 година и Награда на публицистите и публиката.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР