Една четвърт от повърхността на Земята ще стане значително по-суха,

...
Една четвърт от повърхността на Земята ще стане значително по-суха,
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи със Земята, ако глобалните температури скочат с 2°

Една четвърт от повърхността на Земята ще стане " доста по-суха ", даже човечеството да реализира задачата си за ограничение на световното стопляне до под 2 градуса Целзий, залегнала в Парижкото съглашение за климата от 2015 година, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър клаймит обмен ".

Ако обаче хората съумеят да задържат стоплянето до 1,5 градуса Целзий, ще бъде " пощадена " две трети от сушата, която би потърпевша при планувания сериозен предел от 2 градуса Целзий. При този по-благоприятен сюжет единствено сред осем и 10 % от земната повърхнина ще бъде наранена от значително засушаване, предава Българска телеграфна агенция.

Ако бъде реализирана задачата от 1,5 градуса Целзий, елементи от Южна Европа, централна Америка, крайбрежна Австралия и Югоизточна Азия - зони, населявани една пета от популацията на Земята, ще избегнат доста засушаване.

" Постигането на тази цел е значимо, за са се избегне евентуално от значително засушаване и обвързваните с него последици ", пишат съавторите на изследването от Технологичния университет на Шънджън, Китай.

За да предвиждат моделите на засушаване, експертите са употребявали няколко климатични модела на стопляне.

Според учените повишаване на температурите с 2 градуса Целзий, което може са се случи в интервала сред 2052 и 2070 година, сред 24 и 32 % от земната повърхнина ще стане по-суха. Това не значи, че засегнатите зони ще се трансфорат в пустини, а единствено че ще станат по-сухи, в сравнение с са понастоящем.

Засушаването - една от най-сериозните закани, свързани с климатичните промени, форсира деградацията на почвата, превръщането на дадена зона в пустиня и загубата на биоразнообразие, и може да докара до по-сериозни суши и пожари.

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР