Една артистична ръкавица беше хвърлена в началото на годината във

...
Една артистична ръкавица беше хвърлена в началото на годината във
Коментари Харесай

Майсторката на артистичното стъкло Диана Раданова събира художници приложници в изложба

Една артистична ръкавица беше хвърлена при започване на годината във Варна. Диана Раданова - одобрена майсторка на художественото стъкло, предложения на креативно предизвикателство свои сътрудници приложници от морския град. Ръкавицата поеха керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, майсторите на кожени предмети Диян и Миглена Фотеви, дърворезбарят Тодор Танев и акварелистката Елица Карабашлиева, заяви Нина Локмаджиева.

Сега резултатът от предизвикването застава през своята аудитория от 1 до 30 април в Зона Нира арт в сбирката “Diana Glass & Friends " - художествено стъкло, керамика, текстил, дърво, кожа и акварел.

Всеки от създателите се показва с разнообразни нови работи, акцент измежду които е артистичният микс на другите материали с художественото стъкло. Така се раждат композиции с най-разнообразен формат, предопределение и жанр, от миниатюрата на един пръстен, до огромното представително пано. Всички те са обединени от естетиката на накита и интериорния фон, в който естествените материали и уважението към съавтора са водещи полезности. А резултатът изпитва обичайните ни показа за типовете приложни изкуства.

“Идеята ми беше да срещна креативните търсения на моите сътрудници с моите лични търсения и доста се веселя, че такива стойностни актьори от художествената сцена на Варна се отзоваха на моята покана - признава Диана Раданова. - Не беше елементарно за никого от нас, технологиите, с които работим, са доста разнообразни, от време на време съвсем невъзможни за съчетаване, само че това единствено ни окуражи да реализираме чувството за единение на материи и визии. Вярвам, че и варненската аудитория ще оцени предизвикването на нашата креативна среща. Благодаря на всички сътрудници, с които сме дружно в този план. "

Откриването-вернисаж е на 1 април от 16:00 до 19:00 в Зона Нира арт.

Подробности за изложбата и създателите открийте във Facebook: Zone Nira Art

www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Завършила е немска езикова гимназия и има висше икономическо обучение. От доста години се занимава с ръчно направени бижута и сувенири, употребявайки разнородни техники и материали. От 2012 година се отдава напълно на любовта си към стъклото.

Първоначално работи по метода на стопеното стъкло (fused glass), при който обособени съвместими по състав части стъкло се свързват трайно в обща комбинация в пещ. Високата температура оформя нежни овални форми и преливни разцветки, с цел да се получат лъчезарни украшения, съдове и интериорна украса от стъкло.

В последните две години, търсейки нови и разнородни решения за своите дизайнерски бижута, авторката се усъвършенства и в техниката lampwork, където стъклото се разтапя под действието на ориентиран пламък и основава невероятни преливания на тонове в дребен размер.

Самостоятелни изложения:

2012 – Изложба " Чуй бутилките “ – Галерия Нираком - Варна

2012 – Изложба " Крехки сезони “ – Галерия Нираком - Варна

2016 – Изложба " Море на времето “ – Галерия ЮКА – Варна

Групови изложения:

2013 – Изложба " Предколедно “ – Галерия Радио Варна

2016 – Изложба " Коледни отражения “ - Галерия ЮКА – Варна

2017 – Изложба " Накитите на българката - обичаи в нов образ “ – Двореца в Балчик

2018 – Изложба " Пролетни музи “ – Галерия " Морско казино “ – Варна

2017, 2018 – участия в Хендмейд фест на Ваня Щерева – НДК – София

2013-2016 – участия в Базар на занаятите – Grand Mall Варна

2019-2021 – участия в Международния панаир на занаятите и изкуствата БУЛГАРИКА, Варна

Международни конгреси:

2016 – Коледен базар на занаятите в Монтевекия, Италия

2018, 2019 – Коледен базар на занаятите в Регенсбург, Германия

2019 – Фестивал на занаятите и фолклора, Истанбул, Турция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР