Една аптекарка ме спря и ме попита: Г-н Каримански, какво

...
Една аптекарка ме спря и ме попита: Г-н Каримански, какво
Коментари Харесай

Инфлацията може и да не препъне България за еврото от 2024 г.


" Една аптекарка ме спря и ме попита: Г-н Каримански, какво ще стане, в случай че Европейски Съюз се разпадне, а България е сменила лв. с евро? Аз ѝ отговорих, че това няма да се случи. Тя сподели: Не забравяйте, че едно време не вярвахме и че Съюз на съветските социалистически републики ще се разпадне. Така че, би трябвало да мислим и за подобен вид въпреки всичко ". С тази притча – че Европейски Съюз може да се разпадне като Съюз на съветските социалистически републики, ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от " ИТН " се опита по време на проведена от него полемика да илюстрира евентуалните опасности от присъединението на България към еврозоната. Зад самодейността му прозираше негласната цел да сътвори чувство за разлюляване на досегашния необятен политически консенсус за оптимално бързо присъединение към паричния съюз – от 1 януари 2024 година

В последните години държавните управления на ГЕРБ водиха политика за допустимо най-бързото присъединение към еврозоната , в това число заради обстоятелството, че този акт ще има и съществено геополитическо изражение, нареждайки България измежду страните, които са ядро на Европейски Съюз.

Спечелилата изборите партия " Продължаваме промяната " също се разгласи за цялостна последователност по тематиката, само че двама от по-малките съдружни сътрудници – Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ,- напоследък се пробват да саботират курса към еврото, без обаче да се афишират твърдо против него.

Този метод безспорно има за цел да разколебае публичното мнение, а оттова – и политиците- за ускорено присъединение към еврото. Забавянето на процеса би имало като спомагателен резултат продължение на по-хлабавата политика по отношение на българските банки, емблематичен образец за които е държавната ББР. При ръководството на.

Част от тези олигарси са свързани с Движение за права и свободи, което евентуално изяснява за какво в последно време и Движението не показва възторг към бързото приемане на еврото.

Твърдо срещу са " пробългарските " партии като " Възраждане " и стефаняневия " Български напредък ", без значение, че водачите им Костадин Костадинов, Стефан Янев и други техни порритици държат парите си в евро, както разкри проверяващият уебсайт BIRD.

" Възраждане " упорства да се провежда референдум за въвеждането на еврото, същото желаят и обособени сдружения на икономисти (например " Експертен клуб за стопанска система и политика " ).

Търсеният от Каримански резултат по време на дебата във вторник обаче по този начин и не бе реализиран, тъй като преобладаващите изявления опазиха курса към еврото. Дори множеството от критиците на бързото приемане на единната валута се въздържаха обществено да се изкажат " срещу ".

На всичкото от горната страна от изявлението на шефа на Българска народна банка Димитър Радев стана ясно, че България към момента не е изпуснала шанса да вкара еврото на 1 януари 2024 година, макар че все още не дава отговор на критериите за инфлация и бюджетен недостиг.

България сега не извършва формалните критерии за ниска инфлация и бюджетен недостиг, сподели Димитър Радев. Референтната инфлация за миналата година е 4.9%, до момента в който България записва 5.9%, което съгласно евроинституциите е доста превишение. Бюджетният недостиг също е над лимита от 3%. Ако България желае да одобри еврото от 1 януари 2024 година, за критерии ще се употребяват средногодишната инфлация от 1 май 2022 година до 30 април 2023 година, както и дефицитът в Бюджет 2022. Въпреки че тези критерии са записани в договорите, има късмет евроинституциите да приложат по-благоприятно отнасяне, каквото се чака и за Хърватия.

" Предстои да забележим какво ще е третирането на България във връзка с инфлацията. Не изключвам и по-добро отнасяне – това зависи от положителни политики и от положителни договарящи ", сподели Радев. България извършва останалите критерии – за дълга, за дълготрайните лихви и за непоклатимост на курса.

" Почти несъмнено е, че Хърватия ще стане 20-я член на еврозоната от 1 януари 2023 година България беше водач в този развой в продължение на няколко години, само че след това отстъпихме водачеството на Хърватия ", сподели шефът на Българска народна банка. По думите му решаващо в тази ситуация се е оказал мощният и явен политически ангажимент на страната по тематиката. Той акцентира, че решението за приемането на еврото е политическо: " Съдбата на процеса зависи от политическата воля на българския парламент. Той би трябвало да реши дали България да се причисли към ядрото на Европейски Съюз, или да остане в периферията ".

" Ние имаме задължението да приемем еврото, само че няма период за това. Националните управляващи би трябвало да дефинират най-оптималния миг за това ", разяснява и п одуправителят на Българска народна банка Калин Христов . Той изясни по какъв начин ще бъде направен анализът на резултатите от влизането в еврозоната, който сега се написа от Министерството на финансите и Българска народна банка.

Бившият финансов министър Владислав Горанов прикани депутатите да не блокират техническия развой по подготовката за въвеждането на еврото, до момента в който се написа анализът, тъй като до 1 януари 2024 година има година и половина, която може да се окаже незадоволителна.

В понеделник стана ясно, че до приемането от Народното събрание на разбора. " Не блокирайте техническите дейности на държавното управление, до момента в който тече анализът. Тези 18 месеца могат и да не стигнат за подготовка, в случай че се окаже, че изгодите са повече от рисковете ", прикани Горанов. Той разяснява, че от много време е налице " популистка динамичност с еврото " и че " някои икономисти градят кариерите си напълно върху тезите си против еврозоната ".

Твърдо в поддръжка на бързо присъединение към еврозоната се изрекоха и някогашните министри Милен Велчев и Николай Василев . " Не можем да сме същински членове на Европейски Съюз, в случай че не сме и членове на еврозоната. Да, опасности има. Но 10 пъти повече опасности съществуваха преди влизането на България в Европейски Съюз – загуба на конкурентоспособност, европейски вложители да изместят българските и т. н. Много от тези опасности се случиха. Но кой сега съжалява за това, че България е член на Европейски Съюз ", сподели Велчев. По думите на Николай Василев има причини за еврозоната, които не могат да се измерят математически – имидж, авторитет и престиж на страната.

Скептичност към датата за приемане на еврото изрази депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев , а Любомир Каримански от Има Такъв Народ попита " дали не е по-добре да имаме разбор на резултатите и тогава да преценим дали датата 1 януари 2024 година е невъзможна ".

Според доцент Калоян Ганев от Стопанския факултет на Софийския университет въпросната дата е " нереалистична ".

По думите му най-ранната допустима дата за приемане на еврото е средата на 2024 година или началото на 2025 година Ганев изрази песимистичност към възможен референдум за еврото. " Не можем да оставим подобен въпрос ( за влизането в еврозоната, б. р. ) на хора, които хвърлят от прозореца спестяванията си на телефонни измамници. Този въпрос от дълго време е решен от институциите " , сподели Ганев. Той категорично акцентира, че не е срещу присъединението към еврозоната, само че съгласно него България първо би трябвало да се приближи до европейските приходи и цени (да конвергира), а по-късно да влезе в паричния съюз.

" Ако изместим датата за приемането на еврото с най-малко 30 години досега, в който ще реализираме 90% конвергенция на приходи, цени и т. н. от сегашните 54%, няма ли да има най-малко един минус, в случай че чакаме толкоз? Поне един минус ", отговори сътрудника на Калоян Ганев в Стопанския университет Георги Ганев, който е и народен представител от " Демократична България ".

В умозаключение Любомир Каримански реши да изреди " минусите " от присъединението към еврозоната (България няма да има самостоятелна парична политика, няма по какъв начин да дефинира валутния си курс, ще има директни разноски по приемането на еврото, ще би трябвало да взе участие в прехвърлянията на ЕЦБ за защитните механизми за еврозоната и др.) и си пожела " в идващите дни и месеци политическият аспект по въпроса за присъединението към еврозоната да получи решение ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР