ЕДИНСТВЕНО И САМО В РУСЕНСКОТО СЕЛО ЧЕРЕШОВО Уникалният празник Дядовден

...
ЕДИНСТВЕНО И САМО В РУСЕНСКОТО СЕЛО ЧЕРЕШОВО Уникалният празник Дядовден
Коментари Харесай

Тази неделя отбелязваме Дядовден

ЕДИНСТВЕНО И САМО В РУСЕНСКОТО СЕЛО ЧЕРЕШОВО

Уникалният празник Дядовден ще бъде маркиран тази неделя в русенското село Черешово. Това е единственото място в България, където се практикува обичаят. Традицията е обвързвана с вярванията за здраве и изобилие и се е зародила преди повече от половин век, когато мъжете от селото решили да честват на инат на Бабинден. Празникът е фиктивен от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, до момента в който се оплаквали в локалната механа по какъв начин дамите се забавляват на Бабинден и ги подценяват. Идеята е била в тържествата да не се позволява присъединяване на дами, само че в последна сметка в днешно време мъжете разрешили на дамите да се включват.

Основен уредник на празника е Народно читалище „ Христо Ботев 1926 “, като събитието се осъществя и с цялостното подпомагане на Община Сливо поле и кметството в Черешово. Местният празник минава под мотото „ Това, което дядо знае, баба не знае ”. Според регионалният шеф на Русе Анатоли Станев празникът е образец за благосъстоянието на българската просвета и обичаят би трябвало да бъде предаден и на идващите генерации. „ Вие сте измежду хората, които ни карат да се върнем към корените си и да се замислим за полезностите в живота на предците си. Така би трябвало да създадем, че да предадем и на нашите деца тези обичаи, този непреклонен български дух, минал през куп тествания “, разяснява Станев.

Както повелява традицията, веселието ще стартира с шествие в 11.00 часа в центъра на селото, предвождано от музиканти. После ще бъде определен „ Дядо на селото ”, който ще бъде окъпан за здраве на селската чешма. Най-вероятно това ще бъде още веднъж Марин Ангелов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР