Единственият в Хасковска област Център за временно настаняване на хора

...
Единственият в Хасковска област Център за временно настаняване на хора
Коментари Харесай

Община Димитровград откри Център за временно настаняване на хора в нужда


Единственият в Хасковска област Център за краткотрайно настаняване на хора в потребност отриха през днешния ден в Димитровград. Спазвайки традицията нов дом да се освещава с водосвет за здраве архиерейски наместник отец Георги Тодев благослови и освети Центъра. Със 626 769 , 20 лв. ,  от които 532 753,82 лв. европейско финансиране и 94 015,38 лв. национално съфинансиране по плана е изцяло ремонтирано и преустроено някогашното общежитие на химически колеж " Проф. доктор Асен Златаров " в Център за краткотрайно настаняване. Центърът ще дава заслон за 20 индивида в близка до фамилната грижа среда, които са краткотрайно или трайно лишени от дом. Днес на заключителна конференция и гала вид „ Рязане на лента ” бяха регистрирани резултатите от осъществените по план „ Преустройство на бивше общежитие на химически колеж " Професор доктор Асен Златаров " в Център за краткотрайно настаняване находящ се в УПИ I, кв. 129 по проекта на гр. Димитровград Община Димитровград ” действия от кмета на община Димитровград Иво Димов и ръководителя на плана Красимира Бонева. Дейностите са финансирани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 година, Приоритетна ос 1: „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “, Процедура: BG16RFOP001-1.032 „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020-Димитровград ”.



Извършен е повсеместен основен  ремонт на постройката, включващи нови плочи и нова покривна структура. Изградени са нови елктрическа и ВиК съоръжения и ефикасна климатизация в пространствата. Изпълнени за ограничения за енергийна успеваемост, посредством слагане на топлоизолация по външни стени, топлоизолация на таванна плоча, нова ПВЦ дограма. Стените са с цветно латексово покритие и фаянсова обшивка в санитарни и кухненски помещевия. Подовите настилки са от теракота, гранитогрес и линолеум. Монтирани са LED осветителни тела и комфортно санитарно съоръжение. Сграда е обзаведена и оборудвана с нужната техника с цел да се сътвори улеснение и успокоение на потребителите. Всяка от десетте стаи е обзаведена с комфортни кревати, дрешници, помощни мебели и меки и топли завивки за потребителите. Санитарни възли с баня и тоалетна са ситуирани до всяка от стаите. Обособена и изцяло оборудвана е кухня за подготвяне на топла храна за потребителите. Центърът разполага с удобна столова за хранене и отдих, както и приемен и здравен кабинет за потребителите и стаи за личния състав. На приземния етаж са ситуирани перално помещение и такова за гладене, където настанените ще могат да обслужват битовите си потребности. Пет пространства, оборудвани със шкафове за предпазване са превърнати във функционални хранилища.  



„ Откриваме двадесет и третата обществена услуга в нашата община. Това, което виждате зад нас е плод на доста работа. Сградата нямаше покрив, липсваха плочи, цялата бе прорасла от шубраци. По времето на държавното управление на Борисов през 2013 постройката ни бе предоставена от страната, с цел да я превърнем в това, което е в този момент - комфортен и комфортен краткотраен дом за хора, които ще имат потребност от такова място в сложни моменти от живота си. Надявам се въпреки всичко в нея да няма доста консуматори ”, сподели кмета на община Димитровград Иво Димов при откриването. Той благодари на екипа по плана и компанията реализатор за свършената работа.

Заместник-областният шеф на Хасковска област Виолета Желева поздрави екипа и адмирира напъните на община Димитровград за това, че предлага качествени обществени услуги на своите жители.

Ръководителя на плана инж.Бонева регистрира свършеното и описа за компликациите, пред които е бил изправен целия екип в хода на реализирането на ремонтните действия, като показа удовлетворение си от качественото осъществяване.

Гости на събитието бяха още зам.председателя на Общински съвет Юлиян Семерджиев, зам.кмета Яшо Минков, шефа на компанията реализатор и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР