Единственият начин да се постигне взаимно връщане към ядреното споразумение

...
Единственият начин да се постигне взаимно връщане към ядреното споразумение
Коментари Харесай

САЩ: Ако Иран иска отмяна на санкциите, да спре дейностите, които доведоха до тях

Единственият метод да се реализира взаимно връщане към нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, е Техеран да се откаже от по-нататъшните неприемливи претенции, съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати.

" Отдавна назоваваме тези претенции външни. Те нямат място във Виена. Те нямат място в полемиките по отношение на евентуалното връщане към съблюдаване на СВПД (Съвместния изчерпателен проект за деяние или съглашението от 2015 г.) ", съобщи представителят Нед Прайс на брифинг.

" Ако Иран желае тези наказания да бъдат анулирани, той ще би трябвало да промени главното си поведение; ще би трябвало да промени рисковите действия, които въобще са довели до тези наказания ", добави той.

Иран показа отговора си на проектотекста на Европейския съюз, ориентиран към избавяне на съглашението, който блокът сега преглежда.

Косвените договаряния сред Иран и Съединени американски щати, водени с посредничеството на Европейски Съюз, завършиха в австрийската столица по-рано този месец, като на масата беше подложен финален план на съглашението.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амирабдолахиан съобщи, че Съединени американски щати " устно са се съгласили " с две от техните претенции, само че не и с третото, което е обвързвано с гаранции.

Запитан по какъв начин Съединени американски щати ще реагират на окончателния текст на Европейски Съюз, Прайс съобщи: " Ще споделим мнението си по текста, препоръчан от висшия представител, непосредствено с него. Ще създадем това на четири очи. "

По-рано през днешния ден бе обявено, Съединени американски щати изследват текста на иранския отговор.

Ядрената договорка беше подписана през 2015 година от Иран, Съединени американски щати, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство, Германия и Европейски Съюз, само че Вашингтон под управлението на администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп се отдръпна от съглашението през 2018 година Техеран се ангажира да ограничи нуклеарната си активност до цивилен цели, а в подмяна международните сили се съгласиха да анулират икономическите си наказания против Иран. Но отдръпването на Съединени американски щати от знаменателното съглашение и повторното налагане на наказания накара Иран да спре да съблюдава нуклеарното съглашение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР