Единственият български медицински хеликоптер осъществява през изминалата година общо три

...
Единственият български медицински хеликоптер осъществява през изминалата година общо три
Коментари Харесай

В готовност за спасение: Два хеликоптера за спешна помощ по време на Световната купа в Банско

Единственият български медицински хеликоптер реализира през миналата година общо три задачи

Два медицински хеликоптера бяха в подготвеност за оказване на незабавна помощ по време на спусканията за Световната купа по ски в Банско. За благополучие не се наложи те да летят на избавителни интервенции. Оказа се, обаче, че единият вертолет идва от Словакия, защото България разполага единствено с една машина за незабавна помощ, оповестява Нова тв.

Само три са избавителните задачи, които реализира през миналата година единственият български медицински хеликоптер. „ Бяха първостепенни, тук в планината. И трите задачи бяха сполучливи и помогнахме на потърпевшите ”, споделя водачът Васил Вълков.

За съпоставяне – в Словакия територията на страната покриват девет хеликоптера, които, единствено за година, са били употребявани в съвсем 2000 избавителни интервенции. „ Навсякъде, при произшествия в гори, планини, доста постоянно оказваме помощ на туристи, участваме и при избавяне на хора в рухнали здания ”, споделя Уилиам Кривага от Словакия.

С хеликоптер, времето, за което потърпевш човек може да се озове от планината в болничното заведение се редуцира с часове. „ Ако би трябвало планинските спасители да отидат до някой от върховете, им лишава към 2-3 часа, а за нас това е към десетина минути ”, споделя още Вълков.

И все пак за хеликоптер при избавителни интервенции у нас рядко някой се сеща. Най-вече поради неуредения въпрос с финансирането на въздушните акции. „ Няма финансиране нито от страната, нито от застрахователи. Единия хеликоптер към този момент го продадохме, останахме с един и в случай че планът продължава по този начин, може би и този хеликоптер и той ще бъде продаден и тази активност ще завърши изобщо в България ”, разяснява Вълков.

Така, единствено с един хеликоптер разполагаем, на България й се постанова да търси помощ от Словакия, с цел да покрие условията на ски федерацията за спусканията от международната купа. „ Техният хеликоптер е с лебедка, в случай че стане нещо по пистата и се нуждаят от хеликоптер, хеликоптерът отива взима потърпевшия от пистата, кара го тук, вършат му чек и в случай че има нужда нашият хеликоптер го транспортира до София ”, споделя още Васил Вълков.

От пистите над Банско до столицата хеликоптерът може да стигне единствено за 30 минути. Пряката цена за една избавителна интервенция е сред 1500 и 1800 евро според от летателното време. Големият неуреден въпрос у нас е, че няма финансиране за команден център, в който водач и хеликоптер да са в подготвеност за полет когато и да е. И това е главната причина за неналичието на избавителни интервенции във въздуха.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР