Единственият българин в елита на ски скоковете Владимир Зографски не

...
Единственият българин в елита на ски скоковете Владимир Зографски не
Коментари Харесай

Владимир Зографски завърши на прага на Топ 20 на малката шанца в Пекин

Единственият българин в елита на ски скоковете Владимир Зографски не можа да сложи нов персонален и народен връх във връзка с класирането си във финала на дребната шанца на Зимните олимпийски игри в Пекин. Той приключи на 22-ро място с общ общ брой от 245.3 точки, като в първия си скок преодоля 99 метра за 126.7 пункта, а във втория - 97 за 118.6.

На предходните Игри в Пьончан 2018 Зографски записа най-хубавото показване в българската история с 14-ата си позиция на дребната шанца, подобрявайки тогавашното върхово достижение на Владимир Брейчев - 19-о място от 1984 година в Сараево.

" Всичко зависи от изискванията. Ако изискванията са такива, каквито първоначално, можеше да се изкача малко нагоре. И в квалификациите, и в тренировките скачах по-добре. Не можах да си направя скоковете, тъй като при първия отскочих по-рано, а на втория закъснях. Изпуснах огромен късмет, не си свърших работата. За огромната би трябвало да направя два положителни скока и към този момент каквото стане. Научих в този момент, че човек би трябвало да е спокоен и да нямаш прекомерно предпочитание. Мисля, че прекомерно доста желаех и по тази причина се получи по този начин с тези неточности. Дано да имам шанс и да направя два положителни скока на огромната шанца ", сподели Зографски след края на присъединяване си във финала.

50 години по-късно Япония още веднъж има олимпийски първенец в лицето на хегемона и победител в " Четирите шанци " Рьою Кобаяши, който за първи път в кариерата си сграбчва най-ценното злато. Дори в тежките условия и непрекъснато изменящ се вятър не попречиха на японеца да покаже класата си, като решителен се оказа първият му скок, който му обезпечи удобна преднина.

Кобаяши събра общо 275 точки, а втори остана австриецът Мануел Фетнер с 270.8, до момента в който бронзът изненадващо отиде при международния първенец от 2019-а Давид Кубацки. Нататък в класирането бяха Петер Превц, Евгени Климов и Камил Стох, които също изненадаха експертите с представянето си, а топ 10 допълниха Мариус Линдвик, Данил Садреев, Тими Зайц и Щефан Крафт. Провал за германците и нито един техен представител измежду първите десетима, като Константин Шмид се класира на първо време на 11-а позиция.

Организаторите взеха странното решение да стартират първия кръг с висока стартова позиция - 14-ата, след което я понижиха на 13-а и десетина скиори имаха късмет да се възползват от по-добрите условия. Вторият скок стартира от 13-а стартова позиция, като вятърът се смени внезапно и от срещуположен стана попътен. Това докара до разлики от 10-ина метра в достиженията на тези, които при започване на предходната фаза се възползваха от удобното придвижване на въздуха.

Toва е първо злато за Япония от Пекин 2022, както и втори орден за страната тази седмица, съобщи sportal.bg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР