Единодушно с 5:0 гласа членовете на Съвета за електронни медии

...
Единодушно с 5:0 гласа членовете на Съвета за електронни медии
Коментари Харесай

СЕМ освободи БНР от Светослав Костов

Единодушно с 5:0 гласа членовете на Съвета за електронни медии прекратиха предварително мандата на генералния шеф на БНР Светослав Костов. Заедно с това бе преустановен и договорът му за ръководство на националното радио. Пак с цялостно единогласие Съвет за електронни медии избра за краткотраен шеф шефа на архива на БНР Антон Митов. До три месеца медийният регулатор би трябвало да организира конкурс за нов шеф на „ Драган Цанков “ 4.

Като съображение за свалянето на Костов членовете на Съвет за електронни медии показаха жестоко нарушаване на Закона за радио и телевизия, обвързвано със прекъсването на „ Хоризонт “ на 13 септември. На няколко пъти бе представена конституцията и правото на жителите  да търсят, получават и популяризират информация. Единствено представителят на президента Румен Радев – Ивелина Димитрова, в резюме вмъкна и проблема със свалянето на Силвия Великова от ефир като претекст да гласоподава „ за “ отстраняването на шефа. " Това, което даже при военно състояние не може да се случи, се случи с БНР при Светослав Костов ", сподели по-късно Димитрова.

Останалите членове - ръководителят София Владимирова, Розита Еленова и Галина Георгиева, определени от парламентарната група на ГЕРБ, и Бетина Жотева, предопределение на бившия президент Росен Плевнелиев, пренебрегнаха абсурда с опита за налагане на цензура в БНР и разясниха само спирането на „ Хоризонт “. Преди към три месеца Костов бе определен отпред на радиото точно с гласовете на Владимирова, Еленова и Жотева. Вчера Владимирова сподели, че и до момента Костов не е дал явен отговор за какво е спряла програмата.

Бетина Жотева, която преди седмица гласоподава „ въздържал се “ за разкриване на процедура по уволнението на Костов, този път съобщи, че е уверена в справедливостта на решението. " За мен беше належащо да чуя прокуратурата. При тях има два сигнала, инспекциите не са завършили. Но за мен беше задоволително да чуя думите на основния прокурор. Съжалявам, че с сътрудника Костов, който избрахме преди три месеца, ще би трябвало да решаваме връзките си в съда ", сподели Жотева. Миналия четвъртък Сотир Цацаров заяви в Народното събрание, че събраните данни дават съображение към досъдебното произвеждане за прекъсването на " Хоризонт " да се прибави и произвеждане за упражнена насила от страна на шефа върху публицисти, както и за насила, упражнена по отношение на Костов от незнайни лица.

Отново най-краткото изявление през вчерашния ден беше това на новия член на Съвет за електронни медии Галина Георгиева. Тя стимулира вота си с това, че регулаторът е дал задоволително време на Костов да овладее обстановката в БНР, само че че той не е съумял да го направи.  

 

Реакция

Светослав Костов ще апелира решението на Съвет за електронни медии за уволнението му, заяви самият той. " Съвет за електронни медии или е над законите в България, или цели дестабилизацията на радиото ", разяснява към този момент някогашният шеф.Той счита, че не е правил, нито е допускал други лица от БНР да извършат систематични или груби нарушавания на Закона за радио и телевизия, а също и че не носи отговорност за дейности или безучастие на други чиновници, защото не е бил известен за тях. Костов се оплака от предумишлено отношение от страна на медийните надзорници към него и уточни като илюстрация, че преди седмица на среща в Министерството на финансите за идващия бюджет на публичните медии членовете на Съвет за електронни медии демонстративно са излезли от залата по време на разискването на БНР.

Според юриста на Костов на база на едно наказателно разпореждане съветът е установил " груби и систематични нарушавания при ръководството на БНР ", което съгласно него не било вярно. Юристът каза още, че изказванието на Съвет за електронни медии за нарушеното право на информация също не било издържано, защото дори в 5-те часа на 13 септември, в които " Хоризонт " замлъкна в ефира, вести се излъчвали по така наречен РРС-та. Самият Костов повтори тезата си, че никой не е го натискал да смъкна Силвия Великова от ефир. Той сподели, че имал своята информация по отношение на прекъсването на " Хоризонт ", само че че нямало да е правилно да я разяснява, до момента в който не се произнесе прокуратурата.

 

КОЙ Е АНТОН МИТОВ

Антон Митов работи в БНР от 1977 година Кариерата му е обвързвана главно с стратегия „ Христо Ботев “. Автор и водещ е на именитите предавания „ Как си ти? “, „ Антон Митов шоу “, „ Хоризонт на вълните на младостта “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР