Единният пазар е в основата на Европейския съюз /ЕС/, но

...
Единният пазар е в основата на Европейския съюз /ЕС/, но
Коментари Харесай

Единен пазар? Защо румънците получават нови лекарства 2 години след германците

Единният пазар е в основата на Европейския съюз /ЕС/, само че когато става въпрос за един тип артикули – животоспасяващи медикаменти , очевидно всяка страна работи сама за себе си. Пациентите в целия блок не разполагат с едни и същи медикаменти, когато се борят с дадена болест. Един доктор в Румъния чака приблизително две години , с цел да предпише същото авангардно лекарство като сътрудника си в Германия . Ако някой страда от животозастрашаващо заболяване като рак да вземем за пример, тогава ясно се вижда разликата сред живота и гибелта.  Политиците са наясно с тази лотария и имат мощно предпочитание да я трансформират, предава „ Politico “.

„ Пациентите в западните и по-големите страни членки имат достъп до 90 % от новоодобрените медикаменти. В източните и по-малките държави-членки този % е едвам 10. Това е в действителност недопустимо “, съобщи здравната еврокомисарка Стела Кириакидес в своя тирада през април.

Високопоставената служителка на Европейски Съюз показа предлагането на Комисията за промяна на европейския фармацевтичен пазар , чиято съществена цел е да се реши казусът с неравнопоставения достъп . Основната концепция е да се глобяват фирмите, които не пуснат продукта си на всички 27 пазара на Европейски Съюз в границите на две години. Ако не се съобразят с това, те ще се сблъскат с по-ранна конкуренция от страна на противниците си. Това е недодялан инструмент за решение на комплициран съгласно специалистите проблем. И към момента не е ясно дали той ще проработи, само че до момента в който законодателите в Парламента стартират да водят дълги разногласия за детайлностите на текста, ние преглеждаме най-големите спънки пред по-справедливия пазар на медикаменти.

Пари те

Първата причина е елементарна : Някои медикаменти са в действителност скъпи , а и в 27-те страни от Европейски Съюз има огромни стопански разлики – Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в България е съвсем 5 пъти по-малък от този в Нидерландия, да вземем за пример. Това значи, че някои страни могат да отделят повече средства за опазване на здравето и за медикаменти спрямо други.

Финансиран от промишлеността разбор на европейския пазар на медикаменти за лекуване на рак , направен от Шведския институт за стопанска система на опазването на здравето (IHE), демонстрира, че страните с най-големи разноски – Австрия, Германия и Швейцария отделят сред 92 и 108 евро на човек за медикаменти за рак, до момента в който разноските на Чешката република, Латвия и Полша са 13-16 евро. По-ниските разноски се показват в по-малък брой предписани медикаменти. При имуноонкологичните медикаменти да вземем за пример използването им в по-бедните страни е сред 1/10 и 1/5 по-ниска по отношение на тази в по-богатите.

Тайни сделки

По-сложната причина за казуса се крие в непрозрачния и характерен метод , по който се дефинират цените на медикаментите. Досега най-разпространеният метод за договаряне на цените в Европа е, че фармацевтичните компании се договарят за цените непосредствено с държавните управления, както и скрито, тъй че никоя страна не знае какъв брой заплаща друга за обещано лекарство.

Когато пускат на пазара ново лекарство , фирмите се насочват първо към страните , в които могат да получат най-хубавата цена , като нормално това са най-големите и най-богатите народи. Правителствата в тези страни дефинират по този начин наречената референтна цена , която е обществено налична, само че тази цена се намалява по време на конфиденциални договаряния, при които се договаря неразкрита отстъпка. Процесът стартира още веднъж със идната страна, която употребява обществената референтна цена като насочна точка.

Правилното решение?

Вече се работи по няколко ремонти в наредбите. Така наречената взаимна оценка на здравните технологии ще изготвя единна оценка на новите медикаменти за целия Европейски Съюз, с цел да помогне на страните да решат какъв брой да заплащат – вместо 27 национални досиета за всяко лекарство, както е в този момент. Първата взаимна оценка се чака да бъде направена през 2025 година

Предложението на Европейската комисия за фармацевтична промяна обаче е най-амбициозното решение до момента. И защото пакетът към този момент се сблъска със мощно лобиране от страна на промишлеността, която се опълчва на концепцията за въвеждане на изцяло обединен пазар в целия блок, европейските законодателства ще би трябвало да си свършат работата съответно.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР