Единни национални държавни изпити ще полагат при завършването си студентите

...
Единни национални държавни изпити ще полагат при завършването си студентите
Коментари Харесай

Бъдещите юристи на България ще завършват с общи държавни изпити

Единни национални държавни изпити ще поставят при завършването си студентите по право от всички юридически факултети в България. Те ще са по конспекти, одобрени от министъра на правораздаването. Това планува Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността “Право” и професионалната подготовка “юрист”, призната от държавното управление в сряда. С нея се утвърждава условието продължителността на образованието по право да бъде наложително 5 години (10 семестъра) и да приключва с образователно-квалификационна степен “магистър”. Запазва се задочната форма на образование, като хорариумът се изравнява с този в постоянната форма, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Наредбата утвърждава и изискванията за банкет по специалността “Право”. Задължително в бала на кандидат-студентите ще влиза оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. При образуването на спортния бал на кандидат-студенти, чиято тапия за приблизително обучение е издадена преди въвеждането на държавни зрелостни изпити, за балообразуващ детайл ще се взема общият триумф от дипломата за приблизително обучение.

Въвежда се образователна процедура от втори до пети курс, като се дава опция юридическите факултети да основават правни клиники за практическо образование на своите студенти. Те ще учат и нова наложителна образователна дисциплинираност – “Защита на правата на човека”.

В наредбата се показват съответни на практика умения и компетентности, които образованието по право би трябвало да обезпечи – формулиране и отбраняване на правна теза, разбор на правосъдната процедура, решение на проблеми, осъществяване на научно-юридическо проучване; академично писане, присъединяване в диспути, изразителност и правосъдна изразителност, подготовка на планове на юридически документи.

С наредбата се вкарва опция юридическите факултети, упълномощени по професионалното направление “Право”, да разкриват профилирани магистърски стратегии за дипломирани адвокати. Това ще способства за повишение на професионалната подготовка на правистите в профилирани области, означават от МОН.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР