Единната система за туристическа информация започва ефективната си работа след

...
Единната система за туристическа информация започва ефективната си работа след
Коментари Харесай

Портних и Ангелкова: Инфраструктурните проекти във Варна се отразяват добре на туризма

 Единната система за туристическа информация стартира ефикасната си работа след месец, въвеждането й е извънредно значимо за развиването на резистентен туризъм и опазване на качеството на продукта. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представителите на " Златни пясъци “ АД, " Съюз на хотелиерите – Златни пясъци “ и " Съюз на притежателите за развиване на к.к. Златни пясъци “.

В полемиката взе участие кметът на Варна Иван Портних.  ЕСТИ е обвързване за туристическите субекти по закон, моля към притежателите и мениджърите на обектите, които не са се присъединили да не чакат още веднъж последния момент- 30 септември, а да се включат в системата преди този момент. Дадохме задоволително дълъг гратисен интервал и след 1 октомври за всички неспазили наредбите, ще последват наказания. Министърът уточни, че тематиката ЕСТИ и въвеждането й е в действителност доста сериозна и посочи, че с цел да извършва функционалностите си системата би трябвало да е цялостна с нужната база данни. 

Друга значима тематика, която сложи министърът е Закона за туризма и измененията, които бяха признати от Министерски съвет. Измененията включват установяване на статута на националните курорти и плануват опцията за отделяне на функционални зони в националните курорти, така наречен продуктово зониране, сподели министър Ангелкова. Зоните ще се дефинират от разпоредба на общината, където по предложение на консултативните препоръки в курорта с присъединяване на бизнеса, ще има опция да се оферират разнообразни артикули и услуги. Необходима е вашата сериозна ангажираност за правенето на тази разпоредба, тъй като тя ще засегне " живота “ на дадения народен курорт, акцентира министърът.

Предстои в скоро време да се одобряват промените в Наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, с които ще отпаднат много условия, които затрудняват работата на бизнеса, осведоми още министърът. С измененията в допълнение се усъвършенстват процедурите по вписване на туроператори и туристически сътрудници, както и по категоризиране и узаконяване на туристически обекти, като се облекчава метода за издаване на краткотрайни удостоверения, понижават се периодите за разглеждане на документи и прочие

Благодарение на поддръжката на министър-председателя Бойко Борисов и на държавното управление, ще може да осигурим механизъм за поддръжка на проведения туризъм, съобщи министър Ангелкова. Предстоят срещи с огромните туроператори по главните входящи пазари за България, на тях чакаме да дискутираме съответните елементи и механизми за поощряване на задграничните пътувания към България в изискванията на извънредно мощната интернационална конкуренция. Данните на Национален статистически институт за летния сезон все още демонстрират, че туристическите визити са в границите на плануваното понижение от 3 на 100 общо за страната. Общият брой на визитите от чужденци през първите два месеца на сезона е 2,7 млн. Очакваме данни за осъществените нощувки за юли, както и разбивка за пътуванията към националните курорти, добави министърът. 

Министър Ангелкова и кметът на община Варна Иван Портних откроиха осъществените доста инфраструктурни планове във Варна през последните години, което способства и за възстановяване на туристическите услуги в района.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР