Единната европейска валута реагира негативно на резултатите от този макар

...
Единната европейска валута реагира негативно на резултатите от този макар
Коментари Харесай

След вота в Каталуния спад на еврото и испанските акции

Единната европейска валута реагира отрицателно на резултатите от този въпреки и противозаконен референдум, които демонстрират, че към 90% от каталунците са дали своят вот за обособяване на региона от Испания, само че на извършеният с редица компликации избор в неделя гласоподаваха малко над 40% от локалните поданици. Еврото се намалява при започване на днешната европейска търговия с 0,6% към 1,1741 $, с 0,1% към 0,8801 английска лири, с 0,12% към 132,65 японски йени и към триседмично дъно от 1,1405 швейцарски франка, оповестява БНР.

В същото време вложителите на европейските пазари на акции като че ли пренебрегват протичащото се в Каталуния, акцентирайки най-вече върху солидно изследване за бизнес интензивност в Китай през септември и върху понижението на еврото по отношение на $ и по отношение на останалите съществени валути.

Водещите фондови показатели на остарелия континент се покачват, като само показателят на борсата в Мадрид Ibex-35 отваря със спад от 1,3% в следствие най-много на намаляване на акциите на испанските банки.

Неделните конфликти в Каталуния се отразяват отрицателно и на дълговия пазар в Испания, като има продажби на испански държавни облигации, водещи до повишаване на тяхната рентабилност. Доходността на 10-годишни испански облигации се покачва със 7 базисни пункта към 1,69%, достигайки най-високо от средата на месец юли.

Това води до разширение на лихвеният им спред по отношение на немските бумаги до близо 4-месечен връх, като в това време напрежението на испанския дългов пазар се придвижва и на пазара на облигации в Италия, където доходността на 10-годишните бумаги се покачва с 5 базисни пункта до 2,22% - най-високо равнище от два и половина месец насам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР