Единен здравен сертификат ще бъде достъпен за гражданите на ЕС

...
Единен здравен сертификат ще бъде достъпен за гражданите на ЕС
Коментари Харесай

Ваксинационният сертификат – не е задължителен, но ще ни е нужен

Единен здравен документ ще бъде наличен за жителите на Европейски Съюз от 15 юни – това разгласи Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който управлява политиката на имунизация в Европейската комисия.

Документът съдържа съществени обстоятелства за притежателя – име, дата на раждане, номер на паспорт, както и информация дали е бил болен и дали е бил имунизиран, както и с кой препарат. Той няма наложителен темперамент, само че по думите на Бретон „ може да бъде изтънчен от самолетните компании “. Ако пасажерът няма документ, ще би трябвало да се подложи на тест за ковид.

Въпреки въвеждането на документа, Бретон не чака фрапантно нарастване на туристическите пътувания в Европа през идващото лято. " Тази година туристическият сезон ще бъде съвсем същият като предишния ", сподели той в ефира на LCI TV.

 

La première version du certificat sanitaire qui va être mis en place dès cet été présenté en exclusivité par.⁦@ThierryBreton⁩.⁦@RTLFrance⁩ #legrandjury: il existera évidemment en français pic.twitter.com/KJYIbwDoxO
— Mangin Catherine (@catherinemangin) March 28, 2021
 

Припомняме, че на 23 март Европейската комисия предложи въвеждане на дигитален документ за имунизация в Европейски Съюз, именуван също „ Зелена цифрова карта “. Той  ще комбинира три документа по едно и също време: самият документ за имунизация, документ за изкарана болест, която обезпечава имунитет за неопределен срок, както и документ за скорошни проби.

Българският документ

България към този момент създаде собствен вид на документа – той е наличен единствено след слагането на втората доза и в случай че имате електронен автограф на свое име, можете да получите достъп до пациентското си досие ТУК. Сертификатът се разпечатва от раздел „ Имунизации “. Можете да поискате своя документ и от определения от вас персонален доктор или от имунизационния пункт, където е сложена имунизацията. От здравното министерство осведомят, че документът за имунизация няма автограф и щемпел, защото се генерира автоматизирано, с цел да бъдат избегнати злоупотреби.

От Министерството акцентират още, че документът дава отговор на условията на Европейски Съюз. Въпреки това към момента не е задоволителен, с цел да пътуваме, без да вършим проби – все още на влизане в България би трябвало да създадем тест или в страната, от която идваме, или до 24 часа на българска територия. Можем и да се карантинираме непринудено, само че съществуването на ваксина продължава да не ни дава опцията да пътуваме свободно.

Казус с българския документ породи тази седмица, откакто се оказа, че законодателството оставя малка врата за събиране на административна такса от лекарите. В случай, че жителите нямат електронен автограф, те се обръщат към медицинските лица, а те от своя страна желаят такса за разпечатване, като тук-там тя даже доближава 15 лева

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР