Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти

...
Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти
Коментари Харесай

Единен стикер ще показва трайно ниските цени на храните в магазините

Единен стикер ще демонстрира трайно ниските цени на питателните артикули в комерсиалните обекти. Той е създаден от Министерството на стопанската система и промишлеността и към този момент е възложен на две от комерсиалните вериги, които са почнали от тази седмица да подават информация за цените си в особено създадения уебсайт foodprice.bg. Това заяви министър Никола Стоянов през днешния ден пред бТВ.

Информационната платформа foodprice.bg започва преди две седмици, само че все още демонстрира само междинни цени на едро и дребно в разнообразни градове на страната за към 30 хранителни продукта, което не дава доста добър ориентир за потребителите. Както стана ясно данните са събрани единствено от държавни институции, а търговците са внимателни да се включат като оповестиха, че към момента не са наясно какво тъкмо се чака от тях.

" Отправихме покана до всички юридически лица, които се занимават с търговия на дребно на хранителни артикули и имат годишен оборот от над 30 млн. лева, да се включат в нашата самодейност ”, изясни икономическият министър.

По данни на министерството става въпрос за към 30 търовци на дребно - огромните интернационалните вериги и няколко районни локални търговци.

По думите на министър Николов дребните търговци не били включени в самодейността, тъй като страната не трябвало да се намесва прекомерно на свободния пазар. От друга страна, дребните търговци ще бъдат наранени косвено, тъй като в случай че огромните смъкват цените, и дребните магазини ще ги последват, сподели Николов.

До този миг единствено две търговски вериги са подали информация към уеб страницата foodprice.bg, като тя към този момент е оповестена, стана ясно още от думите на икономическия министър. " Едната верига е дала информация единствено за 5 продукта в цялата страна, а другата за 15, само че за две области в България. Надяваме се това да е единствено начало на процеса и занапред да има доста по-голяма интензивност ”, сподели още министър Стоянов.

Задължително изискване е всяка верига в самодейността да заявява, че за една седмица напред ще продава продуктите на посочените от нея цени, прецизираха от Министерството на стопанската система. Тази стойност през перода може да понижава, само че не и да се усилва. Информацията би трябвало постъпва всеки четвъртък и цената ще важи от петък до четвъртък. Промоциите, които комерсиалните обекти организират, не могат да бъдат включвани на уеб страницата foodprice.bg.

Идеята на единния стикер, който предлага министерството, е да служи за облекчение на потребителите бързо да намират най-евтината стока. Той обаче ще се слага по избор на комерсиалната верига. Разработен е в три разновидността - кръговиден, правоъгълен и квадратен, с оглед разликите в стелажите на магазините.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР