Един въпрос: коя е най-малката възможна орбитална ракета? Някакви идеи?

...
Един въпрос: коя е най-малката възможна орбитална ракета? Някакви идеи?
Коментари Харесай

Япония ще изстреля най-малката орбитална ракета в историята на космонавтиката!

Един въпрос: коя е най-малката допустима орбитална ракета? Някакви хрумвания? Е, ще кажат някои от вас – въпросът, заложен по този метод, е мощно подвеждащ. Всичко зависи от това какво желаеме да изведем в космоса.

Там е работата, че бурното развиване на микроелектрониката се отрази и върху развиването на сателитната технология. Отдавна са отминали времената, когато спътниците са били екипирани с огромни транзистори, а някои от тях даже с вакуумни лампи (да, лампи!). Днес в космонавтиката има термин “малък спътник ”, обозначаващ всеки сателит, който тежи под 500 кг. Но към този момент можем да приказваме и за микросателит (спътник, който тежи сред 10 и 100 килограма), наносателит (между 1 и 10 килограма), пикосателит (между 0.1 и 1 килограм) и даже фемтосателит (10-100 грама!).

По традиция дребните спътници могат да се изстрелват като второстепенен товар на дадена ракета, или пък да бъдат пускани в орбита от “Международната галактическа станция ”. 2017-та година обаче може да се окаже решаваща за развиването им, защото съществува капацитет да се появят профилирани ракети за тях – да вземем за пример ракетата Electron на RocketLab, която ще може да извежда дребни спътници с размер 150 кг в слънчевосинхронна орбита.

Но нищо не може да се съпостави с това, което възнамерява да направи Япония тези дни (всъщност ракетата трябваше да лети още тази нощ, само че неприятно време отсрочи старта). Двустепенната ракета SS-520 в предишното е била употребена за изстрелването на дребни товари по суборбитална траектория. В последния вид SS-520-4 тя е екипирана с дребна трета степен и ще би трябвало да изведе в орбита спътника TRICOM-1, който тежи единствено 3 кг.

Ако всичко мине по проект и полетът в действителност е сполучлив, SS-520-4 ще влезе в историята на космонавтиката като най-малката ракета, извела сателит в орбита. Тя е висока единствено 9.54 метра, а диаметърът й е към половин метър. Стартовото й тегло възлиза на 2 600 кг. Никога не е имало толкоз дребна орбитална ракета!

Смята се, че сходна ракета, изстрелването на която ще коства под $400 000, ще е извънредно потребна. Напредъкът в миниатюризацията на сателитната технология докара до това, че напълно дребни спътници ще могат да извършват необятен кръг задания, включително да снимат Земята или да организират метеорологични наблюдения. Само че вместо да разчитат да се отвори място за второстепенен товар на някоя огромна ракета, както беше до момента, дребните ракети ще могат да извеждат тези спътници, които би трябвало да бъдат изстреляни в тъкмо избран времеви период или в тъкмо избрана орбита.

Япония към този момент единствено повежда в конкуренцията за изстрелвания на дребни спътници! Но най-чудното занапред следва. В края на 2017 година можем да станем очевидци и на миниатюризирана спускаема задача до Луната, в случай че частната ракета Electron успее да изведе апарата Moon Express на верния път.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР