Един от шедьоврите в българската драматургия - В полите на

...
Един от шедьоврите в българската драматургия - В полите на
Коментари Харесай

Ловешкият театър играе В полите на Витоша на сцената на Театрална работилница Сфумато

Един от шедьоврите в българската драматургия - " В полите на Витоша " от Пейо Яворов, към този момент е в репертоара на Драматичния спектакъл в Ловеч. Спектакълът е под режисурата на Крис Шарков, който изрично декларира наличието си на българската театрална сцена.
След двете министър председатели през декември - в Ловеч и в София, театърът още веднъж ще гостува в столицата на 11 март, този път като част от програмата на събитието " Софийски сценичен салон ", което цели да показа номинираните от цялата страна постановки за влиятелните годишни награди на Съюза на артистите в България - " Икар ". Причината спектакълът " В полите на Витоша " да е част от събитието е номинацията на актрисата Боряна Бабанова в категория " Дебют " за ролята на Мила в Яворовата пиеса, научи ДУМА от Маргарита Капитанска, пиар и връзки на държавна такса Ловеч. Софийската аудитория ще може да гледа постановката на 11 март от 19 ч. на сцената на Театрална работилница " Сфумато ".
През последните няколко години трупата на Ловешкия спектакъл въодушевява режисьорите със своя млад състав. Затова и Крис Шарков избира в основните функции на Мила и Христофоров да се превъплътят актьорите Боряна Бабанова и Неделин Найденов. Заедно с тях на сцената ще излязат Петко Венелинов, Елица Костова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков, Явор Костов-Яша и Аделина Петрова. 
Сценографията и костюмите за Яворовата пиеса са дело на Кирил Наумов, който тази година беше почетен с премия за костюмография за спектакъла " Службогонци " от 25-ото юбилейно издание на Международния фестивал " Дни на комедията " в град Куманово, Северна Македония. По музиката работи Емилиян Гацов-Елби, прочут с творчеството си за спектакли на Народния спектакъл " Иван Вазов ", Театър " София ", Театър 199 и други. Плакатът е на графичния дизайнер и фотограф Драгомир Димчев.
" В полите на Витоша " на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на създателя допират със своята деликатност и любовна поезия, само че в това време се забиват като остриета от неспособност. Тя е и една от първите български пиеси с европейска проблематика и форма, последваща две съществени линии - политическа и любовна. 
Двадесетгодишната Мила и младият политик Христофоров са въплъщение на онази чиста обич, подготвена да унищожи даже тялото, с цел да може да просъществува, въпреки и не на този свят. Причината да се стигне до сходна прекаленост е една - пропитият от лакомия брат на Мила - Стефан Драгоданоглу, също народен представител, само че от противоположна на Христофоров партия. 
Интересите на Стефан се въртят само към материалните облаги, по тази причина желае да омъжи Мила за прилепчивия доктор Васко Чипиловски - състоятелен и добре подложен в обществото мъж. Любовта обаче е непримирима, трагичният край - неминуем. 
" В полите на Витоша " надалеч не е родена от фантазията. В нея Яворов вплита персоналната си любовна история с Мина Тодорова, чийто край е избран от гибелта. 
Освен присъщата за създателя красива непостижимост на любовното възприятие, пиесата се занимава и с безконечния проблем за невъзможността на акомодация на българския интелектуалец в обществения и политическия живот.
" И една материална просвета не служи за нищо, щом не е изискване за реализирането на духовни цели ", споделя героят на Яворов - Христофоров. С тези негови думи излиза наяве страданието на поета и компликацията му да одобри суровата реалност, в която се развива животът му.
" В полите на Витоша " е отпечатана през юли 1911 година Пиесата обръща внимание на проблеми, присъщи за времето си. В нея се виждат облиците на забогатели по непочтен метод българи или идеалисти, които даже неспирайки да се борят, най-после остават само с неосъществените си мечти. В разговорите на създателя стоят също политици, политиканстващи в името на материалната полза, алчни и подготвени на всичко, с цел да се доберат до повече власт. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР