Един от сериозните проблеми пред човечеството, за който не се

...
Един от сериозните проблеми пред човечеството, за който не се
Коментари Харесай

Тайният език на бактериите

Един от сериозните проблеми пред човечеството, за който не се приказва задоволително (но евентуално заплашва всеки от нас), е този с възходящата антибиотична устойчивост при бактериите.

Сега учените са открили, че един тип бактерии, които предизвикват гибелта на доста хора по света и засягат изключително тежко болните от муковисцидоза - Pseudomonas aeruginosa, наподобява си изпращат сигнали при заплаха.

За задачите на опита, откривателите употребявали антибиотици или бактериофаги - вируси, които атакуват бактериите. Те забелязали, че при съществуването на някоя от тези рискове, бактериите застават в кръг и стартират да плуват към рисковата зона, като я заобикалят.
 Снимка 454992

Учените считат, че засегнатите бактерии изпращат сигнал до всички останали, с цел да се предпазят и по този начин цялата популация като че ли работи като един организъм. Надеждата им е, че ще съумеят да разгадаят механизмите, по които това се случва и ще намерят метод да спрат изпращането или приемането на предупредителните сигнали. Така лекуването с антибиотик ще бъде по-ефективно.

Световната здравна организация има лист с бактериални типове, за които е от жизненоважно значение да бъдат открити нови антибиотици. Pseudomonas aeruginosa е измежду първите в листата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР